Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Bewonersbrief: verplaatsen bushalte Burgemeester Kootlaan richting kruising Faunalaan

Katja Torbijn | maandag 21 september 2020
Katja

De Uithoornlijn sluit vanaf de spoordijk aan op de bestaande busbaan, ter hoogte van de Burgemeester Kootlaan. Vanaf dat punt tot aan de eindhalte bij het Spoorhuis maken de tram en de bus straks samen gebruik van de bestaande busbaan. Om de doorstroming van de samenvoegende bussen en trams te garanderen, is het noodzakelijk de halte van de Burgemeester Kootlaan te verplaatsen naar de kruising met de Faunalaan. Daarmee voorkomen we dat de tram gehinderd wordt door stilstaande bussen, en vice versa. Omwonenden van beide bushaltes ontvingen vorige week in een bewonersbrief onderstaande informatie over de nieuwe bushalte bij de kruising met de Faunalaan.

Kruising Faunalaan/busbaan

We hebben verkeersveiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom leggen we de nieuwe bushaltes in beide rijrichtingen direct na de kruising aan, wat betekent dat de bushaltes versprongen ten opzichte van elkaar komen te liggen. Door de bushalte na de kruising aan te leggen, zijn de verkeerslichten goed in te regelen. Dat heeft als voordeel dat verkeerslichten niet onnodig lang op rood blijven staan als een bus stilstaat bij de halte. We voorkomen hiermee dat weggebruikers door rood licht rijden, omdat ze voor de kruising gevoelsmatig op een stilstaande bus staan te wachten. Dat komt ten goede aan de voorspelbaarheid van het verkeer en daarmee de totale verkeersveiligheid. Bovendien verbetert de doorstroming van de bussen en al het overige verkeer op de kruising. In onderstaand figuur ziet u de exacte locaties van de nieuwe bushaltes.

Bushalte Faunalaan

Nieuwe haltes

We realiseren ons dat het verplaatsen van de bushaltes ter hoogte van de Burgemeester Kootlaan naar de kruising met de Faunalaan mogelijk gevolgen voor omwonenden – en daarmee gebruikers van de halte – heeft. De dichtstbijzijnde bushalten zijn straks:

  • Bushalte Faunalaan (de nieuwe haltelocatie)
  • Busstation Uithoorn

Na de aanleg van de Uithoornlijn ontstaat er een derde reismogelijkheid: de nieuwe tramhalte Aan de Zoom.

Planning

We verwachten de nieuwe bushaltes volgend jaar rond de zomer aan te leggen. Dan verwijderen we ook de haltes bij de Burgemeester Kootlaan. In overleg met omwonenden is besloten om ook de fiets- en voetgangersoversteek op deze locatie te verwijderen, we doen dit op hetzelfde moment. Reizigers worden op de halte geïnformeerd over de verplaatsing van de halte, ook informeren wij u via de website en sociale media van het project.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

26 september 2020 | 03:34

Aron

Beide wel verdomde ver van de kruising af. Een echte reden daarvoor kan ik niet bedenken.

Schrijf een reactie
0
+1
28 september 2020 | 17:02

Katja Torbijn | Projectteam Uithoornlijn

De haltes liggen iets verder van de kruising af vanwege de zichtlijnen (verkeersveiligheid) en doorstroming (afremmen na het passeren van de kruising). Daarnaast kunnen bussen vanaf de Faunalaan (buslijn 147) makkelijker invoegen op de busbaan als een halterende bus iets verder na de kruising stilstaat bij de halte.

Schrijf een reactie
+1
23 september 2020 | 22:39

Rick

Goed idee 👌👍

Schrijf een reactie
0
+1
Wil u dit bericht delen?