Afbeelding

300 bezoekers bezochten Uithoornlijn tijdens Dag van de Bouw

Katja Torbijn | donderdag 23 juni 2022
Katja

Afgelopen zaterdag opende de Uithoornlijn haar deuren. Zo’n 300 mensen bezochten het project: bij de nieuwe halte Uithoorn Centrum, op het terrein naast het viaduct over de Amsterdamseweg en op de bouwhub bij de N201. Op die laatste locatie hadden bezoekers vanaf het landhoofd uitzicht op het toekomstige opstelterrein. Ook kregen ze uitleg over de dode hoek van vrachtwagens en kon er geknutseld worden. Wij kijken terug op een positieve dag!

 

Ook in het gebied tussen de Boerlagelaan en Uithoorn Centrum was veel te zien. Vanaf de uitkijktoren hadden bezoekers perfect zicht op het zogenaamde kruiswissel dat toevallig zaterdag net buiten de nieuwe tramhalte werd geplaatst. En wie wilde, kon als bouwer op de foto.

Het kruiswissel

Een wissel is een constructie in de spoorbaan om een tram naar een ander spoor te leiden. Een kruiswisselcomplex is een bijzonder soort wissel. Het is een combinatie van vier wissels en een kruising bij elkaar. Door deze constructie kunnen trams uit beide richtingen van het ene spoor op het andere komen. Het bijzondere van dit kruiswisselcomplex is dat er twee wissels niet direct tegen het ‘kruis’ aanliggen, maar 40 meter ervoor: net voor het viaduct over de Amsterdamseweg aan de kant van het busstation. Deze wissels noemen we een ‘voorgetrokken’ wissel. Als de tram aankomt uit de richting van Amsterdam, wisselt de tram voor het viaduct van spoor om bij de halte op perronspoor 1 of 2 uit te komen.

Enthousiaste reacties

Bezoekers reageerden enthousiast op de uitnodiging om langs te komen. Ze stelden veel vragen over wanneer de werkzaamheden helemaal klaar zijn, wanneer de tram gaat rijden. Ook kwamen er vragen over het doortrekken van de tram richting Mijdrecht of nog verder. Daarnaast waren mensen enthousiast dat ze nu eens zelf op het bouwterrein konden lopen, waar ze zelf vaak op uit kijken of vaak langskomen. Al met al positieve reacties!

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil u dit bericht delen?