Afbeelding

Aanleg bushalte Faunalaan: kruising 4 weken afgesloten voor verkeer (bewonersbrief)

Katja Torbijn | vrijdag 15 juli 2022
Katja

Eind mei informeerden we u over de aanleg van de nieuwe bushalte Faunalaan en de afsluiting van de kruising Faunalaan-busbaan. Deze werkzaamheden werden uitgesteld vanwege broedende vogels. Van maandag 15 augustus tot en met vrijdag 9 september 2022 voeren we de werkzaamheden alsnog uit. In deze vier weken is de kruising Faunalaan-busbaan daarom afgesloten voor alle verkeer. Er gelden omleidingen voor automobilisten, fietsers en voetgangers. Dat vinden we heel veel vervelend voor bewoners en weggebruikers. Omwonenden ontvingen eerder deze week onderstaande informatie per brief.

Waarom komt er een nieuwe bushalte?

Ter hoogte van de Burgemeester Kootlaan sluit de nieuwe tram vanaf de spoordijk aan op de bestaande busbaan. Vanaf dit punt tot aan het eindpunt bij het Spoorhuis maken de tram en de bus straks gezamenlijk gebruik van de bestaande busbaan. Om te voorkomen dat stilstaande bussen de tram hinderen, verplaatsen we de bushaltes van de Burgemeester Kootlaan naar de kruising met de Faunalaan (zie afbeelding voor de nieuwe locaties). Dat doen we gefaseerd: we starten half augustus met de bushalte in de richting van Aalsmeer. De bushalte richting het busstation leggen we aan in de volgende fase van het project. In overleg met omwonenden is besloten om ook de fiets- en voetgangersoversteek bij de huidige bushalte Burgemeester Kootlaan te verwijderen. Vanaf maandag 3 oktober vervallen de bushaltes (beide richtingen) Burgemeester Kootlaan en de oversteek. Vanaf dat moment maken reizigers:

  • richting Aalsmeer gebruik van de nieuwe bushalte Faunalaan ter hoogte van de Koekoek.
  • richting het busstation gebruik van de halte Gezondheidscentrum. De nieuwe halte in deze richting nemen we naar verwachting in de zomer van 2023 in gebruik.

Aanleg nieuwe bushalte langs busbaan richting Aalsmeer: 15 augustus tot en met 9 september

Op maandag 15 augustus 2022 starten we met de aanleg van de nieuwe halte Faunalaan. Bij de halte plaatsen we een fietsenstalling, ook leggen we een voetpad vanaf de kruising naar de halte aan. We voeren deze werkzaamheden van maandag tot en met zaterdag uit tussen 07.00 en 19.00 uur.

Hinder voor omwonenden

We proberen hinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Toch kunt u als omwonende geluidhinder en op sommige momenten lichte trillingen ervaren.

Hinder voor weggebruikers

We werken op de busbaan en op de Faunalaan aan beide kanten van de busbaan. Daardoor is er geen veilige ruimte om voetgangers, fietsers of autoverkeer te laten passeren. De oversteek Faunalaan-busbaan is daarom gedurende vier weken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers: van maandag 15 augustus tot en met vrijdag 9 september 2022. Bussen worden langs de werkzaamheden geleid.

Omleiding
  • Fietsers en voetgangers steken tijdelijk over via de oversteek bij bushalte Burgemeester Kootlaan. Van maandag 15 augustus tot en met vrijdag 26 augustus 2022 rijden fietsers via de Jan. P. Sweelinckweg van en naar deze oversteek. Daarna is het fietspad parallel aan de busbaan weer in gebruik als omleidingsroute. U kunt ter plaatse de omleidings-borden volgen.
  • Autoverkeer verlaat en bereikt de wijk Legmeer West via de Noordammerweg.
  • De omleidingsroutes geven we aan met de bekende gele borden. Vanaf zaterdag 10 september 2022 is de kruising weer in gebruik voor alle weggebruikers.

Omleidingsroute busverkeer Faunalaan-busstation: vanaf 3 oktober tot zomer 2023

Op maandag 3 oktober start een nieuwe fase in het project. Vanaf dat moment leggen we de tramlijn aan op het deel van de busbaan tussen de Faunalaan en het busstation. Bussen rijden vanaf 3 oktober tot aan de zomer van 2023 een omleidingsroute. De bus richting het busstation vertrekt in deze periode vanaf halte Gezondheidscentrum. In september publiceren we meer informatie over de werkzaamheden op de busbaan en de omleidingsroute voor bussen.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

11 augustus 2022 | 18:51

Helen Kooijman

Het is erg vervelend voor de bewoners van Buitendijks. Die krijgen waarschijnlijk heel veel overlast van reizigers die door hun nu nog rustig buurt lopen en fietsen.
Erg jammer voor hun ook omdat ze toch aan het oost kant de tram heel erg dicht langs hun woningen en tuinen krijgen. Ik hoop dat er maatregelen wordt getroffen om de group hang jongere te ontmoedigen van hun
angstaanjagende gedrag tegen reizigers en bewoners van Buitendijks en hun bezittingen.
Overigens ben ik zeer positieve tegen de komst van de tram.

Schrijf een reactie
0
+1
2 augustus 2022 | 19:47

Sjenny van Os

Ik zou graag horen wanneer er overleg heeft plaatsgevonden en wie er voor is dat de huidige oversteek weggaat aan de Burg Kootlaan. Dat is mij nergens duidelijk uit geworden.

Schrijf een reactie
0
+1
11 augustus 2022 | 10:38

Francisca den Otter

@Sjenny, inderdaad is het niet logisch dat die oversteek verdwijnt! Die doorsteek wordt niet enkel door ov reizigers gebruikt maar ook door scholieren, wandelaars en andere mensen die makkelijk van de ene wijk naar de andere wijk willen. De logica om die oversteek te sluiten ontgaat mij ook helemaal. Spoorbomen en een verkeerslicht zijn een kleine moeite zou ik zeggen, mensen moeten straks blijvend heel erg omfietsen cq omlopen.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
11 augustus 2022 | 13:42

Katja Torbijn

Hallo Sjenny, we zijn even de archieven in gedoken om het tot in detail uit te zoeken. Al in 2016 is besloten dat de huidige bushalte Burgemeester Kootlaan verplaatst wordt, zodat de tram niet opgehouden wordt door halterende bussen. Ongeveer in dezelfde periode is besloten dat de oversteek bij deze bushalte niet meer noodzakelijk is als de bushaltes verdwijnen. Daarnaast is de oversteek niet meer goed oversteekbaar, vanwege de trams en bussen die in hoge frequentie en in twee richtingen voorbij rijden. Om die reden is besloten de oversteek af te sluiten. Er is in 2016/2017 gekeken naar een oversteek op een andere locatie, bijvoorbeeld bij de Wederik. Direct aanwonenden gaven unaniem aan daar geen oversteek te willen (o.a. vanwege geluidoverlast, het onderbreken van het geluidscherm en de beperkte ruimte voor een goede inpassing). Ook bij het raadplegen van andere belanghebbenden bleek er geen draagvlak te zijn voor een oversteek op een andere locatie, o.a. vanwege zorgen om handjeugd en vandalisme. Daarom is besloten de oversteek bij de haltes te laten vervallen en geen nieuwe oversteek te creëren. Beantwoordt dit je vragen? Groet, Katja

Schrijf een reactie
+1
26 augustus 2022 | 22:38

Jacky

Wie kan mij het volgende vertellen?
Mijn dochter moet uitstappen op de halte noordammerweg vanaf het busstation met de 340.
Blijft deze halte gewoon beschikbaar?
Dit is 1 halte verder als burg. Kootlaan
We hebben de route deze week geoefend, ze gaat voor het eerst met het ov naar school vanaf nu.

Anders zullen we haar snel wat anders moeten aanleren en een fiets op het busstation alsnog moeten zetten ben ik bang.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marije Mooij
29 augustus 2022 | 12:21

Marije Mooij

Beste Jacky,
Vanuit de Uithoornlijn voeren wij geen werkzaamheden uit aan de bushalte Noordammerweg, onze werkzaamheden eindigen nabij de Faunalaan. Beantwoordt dit je vraag voldoende? Groet, Marije

Schrijf een reactie
+1
29 augustus 2022 | 21:06

Jacky

Sorry ik kom geheel niet uit Uithoorn.
Toevallig werd ik door de school erop gewezen, en ik maakte mij al flinke zorgen omdat ik m’n dochter in groep 8 met het ov naar Uithoorn stuur, en na een tijd oefenen het gelukt is, maar met een omleiding dacht ik oh oh oh.
En aangezien de halte burg. Kootlaan 1 halte voor de noordammerweg is dacht ik dat zij de pineut zal zijn.
Dus de lijn 340 rijdt gewoon vanaf de halte (2haltes) naar het busstation? En vanaf het busstation naar halte burg kootlaan en de volgende halte noordammerweg?
Bedankt voor uw uitleg.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marije Mooij
30 augustus 2022 | 10:11

Marije Mooij

Hallo Jacky,
Voor onze werkzaamheden nabij het busstation klopt het dat alle bussen die over de busbaan rijden tussen de Faunalaan en het busstation een omleiding gaan rijden via de Kon. Maximalaan. Deze omleiding start op maandag 3 oktober 2022 en loopt door tot de zomer van 2023.
Dus de verbinding blijft in stand, alleen rijdt de bus vanaf 3 oktober via een andere route vanaf het busstation naar halte Noorddammerweg (en andersom). Daarnaast vervalt halte Burgemeester Kootlaan vanaf 3 oktober volledig, deze halte wordt vervangen door halte Faunalaan. Misschien is er een mogelijkheid om maandag 3 oktober met je dochter mee te reizen? En wat fijn dat de school je hierop wijst!
Weet je zo voldoende? Groet, Marije

Schrijf een reactie
+1
30 augustus 2022 | 20:59

Jacky

Ja bedankt voor het duidelijke antwoord.
Ben blij dat ze alsnog 1 halte verder dus wel gewoon komen!
En die maandag meereizen is wel een goed idee ja!

Bedankt voor het snelle antwoord.
Gr Jacky

Schrijf een reactie
0
+1
Wil u dit bericht delen?