Afbeelding

Kruising Faunalaan-busbaan zes weken afgesloten (bewonersbrief)

Katja Torbijn | dinsdag 24 mei 2022
Katja
maandag 30 mei 2022

Werkzaamheden en omleiding bushalte Faunalaan uitgesteld

Vorige week publiceerden we onderstaand nieuwsbericht over de aanleg van de nieuwe bushalte nabij de kruising van de Faunalaan met de busbaan, en de omleiding die hiervoor nodig is. Op dit moment is het broedseizoen gaande. Onze ecoloog controleerde eerder deze week het werkterrein van de nieuwe bushalte. In het werkgebied zijn broedende vogels aangetroffen. De werkzaamheden worden daarom uitgesteld. Dit geldt ook voor de eerder genoemde omleiding. In het volgende nieuwsbericht leest u hier meer over: https://uithoornlijn.nl/nieuws/2022/werkzaamheden-en-omleiding-bushalte-faunalaan-uitgesteld/

Binnenkort starten we met de aanleg van een nieuwe bushalte langs de huidige busbaan: ter hoogte van de kruising met de Faunalaan. Om de werkzaamheden veilig uit te voeren, sluiten we deze kruising – en daarmee deze toegang tot de woonwijk Legmeer West – af voor zes weken. We vinden het heel vervelend voor bewoners en weggebruikers dat de omleiding zes weken duurt. Veiligheid voor iedereen staat voorop. Voor alle weggebruikers rond deze kruising en voor het bouwpersoneel dat deels op de busbaan werkt. Vandaar dat deze afsluiting onvermijdelijk is. Omwonenden ontvingen gisteren een brief met onderstaande informatie. In dit interview geeft omgevingsmanager Lummieke IJmker meer toelichting op de afsluiting.

Waarom komt er een nieuwe bushalte?

Ter hoogte van de Burgemeester Kootlaan sluit de nieuwe tram vanaf de spoordijk aan op de bestaande busbaan. Vanaf dit punt tot aan het eindpunt bij het Spoorhuis maken de tram en de bus straks gezamenlijk gebruik van de bestaande busbaan. Om te voorkomen dat stilstaande bussen de tram hinderen, verplaatsen we de bushaltes van de Burgemeester Kootlaan naar de kruising met de Faunalaan (zie afbeelding voor de nieuwe locaties). Dat doen we gefaseerd: we starten in juni met de bushalte in de richting van Aalsmeer. De bushalte richting het busstation volgt na de zomer. In overleg met omwonenden is besloten om ook de fiets- en voetgangersoversteek bij de huidige bushalte Burgemeester Kootlaan te verwijderen. Vanaf maandag 29 augustus vervallen de bushalte Burgemeester Kootlaan en de oversteek. Vanaf dat moment maken reizigers richting Aalsmeer gebruik van de nieuwe bushalte Faunalaan ter hoogte van de Koekoek.

Aanleg bushalte langs busbaan richting Aalsmeer: dinsdag 7 juni tot en met vrijdag 22 juli 2022

Op dinsdag 7 juni 2022 starten we met de aanleg van de nieuwe halte. Bij de halte plaatsen we een fietsenstalling, ook leggen we een voetpad vanaf de kruising naar de halte aan. We voeren deze werkzaamheden van maandag tot en met zaterdag uit tussen 07.00 en 19.00 uur.

Hinder

Hinder voor omwonenden

We proberen hinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Toch kunnen omwonenden geluidhinder en op sommige momenten lichte trillingen ervaren.

Hinder voor weggebruikers

We werken op de busbaan en op de Faunalaan, aan beide kanten van de busbaan. Daardoor is er geen veilige ruimte om voetgangers, fietsers of autoverkeer te laten passeren. De oversteek Faunalaan-busbaan is daarom afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers van dinsdag 7 juni tot en met vrijdag 22 juli 2022. Bussen worden langs de werkzaamheden geleid.

Omleidingen:

  • Fietsers en voetgangers steken tijdelijk over via oversteek bij bushalte Burgemeester Kootlaan. Van dinsdag 7 tot en met vrijdag 17 juni 2022 rijden fietsers via de Jan. P. Sweelinckweg van en naar deze oversteek. Daarna is het fietspad parallel aan de busbaan weer in gebruik.
  • Autoverkeer verlaat en bereikt de wijk Legmeer West via de Noordammerweg.

De omleidingsroutes geven we aan met de bekende gele borden. Vanaf zaterdag 23 juli 2022 is de kruising weer in gebruik voor alle weggebruikers.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

24 mei 2022 | 12:45

Willem Veenstra

Beste, voor voetgangers een heel stuk omlopen naar het gezondheidscentrum, kan er niet een tijdelijke brug gemaakt worden over de busbaan voor voetgangers?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marije Mooij
1 juni 2022 | 18:39

Marije Mooij

Beste Willem, dank voor je suggestie. Een tijdelijke brug is een mooie oplossing, maar het maken van zo’n tijdelijke constructie is ingrijpend. Denk aan constructieberekeningen, aanvragen van vergunningen en het aanleggen van veilige toeleidende wegen richting de oversteek. Daarnaast sluit je mensen in een rolstoel of met een kinderwagen uit. We zien dit niet als goed alternatief, maar gaan wel nogmaals op zoek naar optimalisaties in de uitvoering. Mogelijk geeft dit nog wat ruimte in de duur van de totale afsluiting. Nogmaals dank voor het meedenken!

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?