Afbeelding

Veranderingen inrichting omgeving bocht spoordijk (bewonersbrief)

Katja Torbijn | dinsdag 15 februari 2022
Katja

Afgelopen periode kregen we van enkele bewoners vragen over de inrichting rondom de bocht van de spoordijk (omgeving Wederik/Buitendijks). We zetten het graag op een rij.

Overkluizing waterleiding Wederik: januari-april 2022

Op dit moment brengen we een overkluizing aan om de waterleiding tussen Wederik en Buitendijks te beschermen. Omwonenden ontvingen hier in december 2021 een brief over. Deze werkzaamheden duren tot eind april 2022, het drukken van de damwanden is inmiddels afgerond.

De damwanden zitten inmiddels in de grond.

Stabiliteit bocht spoordijk

Tijdens de bewonersavond op 8 oktober 2020 vertelden we dat we de stabiliteit van de spoordijk met het zogenaamde geogrid realiseren. Helaas blijkt uit berekeningen dat geogrid in de bocht bij Wederik/Buitendijks niet voldoende stabiliteit geeft. Daarom is het noodzakelijk dat we terugvallen op het gebruik van damwanden in de binnenbocht van de spoordijk (zijde Wederik). Door de damwanden verandert het aanzicht van het talud van de spoordijk. Daarom kiezen we ervoor om zoveel als mogelijk aquaflorarollen aan te brengen. Deze rollen zorgen voor een groene en natuurvriendelijke inrichting van de oever.

Een voorbeeld van aquaflorarollen, in de Thamerlaan in Uithoorn.

Extra oppervlak water naast Wederik

Voor de aanleg van de trambaan op de spoordijk dempen we op enkele locaties bestaande delen van watergangen. Op andere locaties maken we extra ruimte voor water. Dit doen we om de hoeveelheid oppervlaktewater in het gebied gelijk te houden. In de ontwerpfase van de Uithoornlijn was er geen directe noodzaak om in de bocht tussen Buitendijks en Wederik extra wateroppervlak te graven. Daarmee kon de huidige inrichting – gras – behouden blijven. Tijdens het verder uitwerken van het ontwerp kwam naar voren dat een extra waterpartij in de bocht toch noodzakelijk is om het waterpeil in stand te houden. Ook voeren we aan de woningzijde herstelwerkzaamheden aan de beschoeiing van de watergang uit. Het extra water is op deze locatie noodzakelijk en was in het bestemmingsplan van 2018 al opgenomen. Hierdoor hebben we de wijziging ten opzichte van onze eerdere communicatie naar u als omwonende over het hoofd gezien. Enkele bewoners wezen ons hier tijdens de bewonersbijeenkomst in december 2021 op. Als projectorganisatie willen we graag transparant communiceren. Wij bieden onze excuses aan voor het gebrek aan communicatie over deze wijziging en dat deze wijziging voor u als een verrassing kwam.

Tewaterlaatplaats maaiboten

Het waterschap onderhoudt de watergangen in uw woonwijk. Vanwege de aanleg van de tramlijn is het in de toekomst niet meer mogelijk dit onderhoud vanaf de spoordijk uit te voeren. Daarom maakt het waterschap straks gebruik van een onderhoudsboot, welke op de hoek bij het appartementencomplex aan de Wederik in het water wordt gelaten. In de bestaande watergang maken we enkele locaties waar de boot kan draaien. Daarnaast heeft de boot voldoende breedte nodig om te kunnen varen. Daarom kunnen we op sommige locaties geen aquaflorarollen aanbrengen.

Verplaatsing bushalte Burg. Kootlaan naar Faunalaan

Ter hoogte van de Burgemeester Kootlaan sluit de nieuwe tram – vanaf de spoordijk – aan op de bestaande busbaan. Vanaf dat punt tot aan het eindpunt bij het Spoorhuis maken de tram en de bus straks gezamenlijk gebruik van de bestaande bus- en trambaan. Om te voorkomen dat stilstaande bussen de tram hinderen, verplaatsen we de bushalte van de Burgemeester Kootlaan naar de kruising met de Faunalaan. In overleg met omwonenden is besloten om ook de fiets- en voetgangersoversteek bij de huidige bushalte te verwijderen. Vanaf half augustus 2022 vervalt de bushalte Burgemeester Kootlaan en daarmee ook de oversteek. De nieuwe bushaltes komen nabij de Faunalaan en worden in twee fases gemaakt. Reizigers worden vooraf geïnformeerd.

  • De bushalte voor de bussen richting Aalsmeer komt net voorbij de kruising van de busbaan met de Faunalaan, ter hoogte van de Koekoek. De werkzaamheden voor de aanleg van deze nieuwe halte starten in de eerste helft van mei 2022. Half augustus 2022 kunt u van deze nieuwe halte gebruik maken. We verwachten dat u als omwonende weinig hinder van de werkzaamheden ervaart.
  • De bushalte voor de bussen richting Uithoorn Station komt net voorbij de kruising van de busbaan met de Faunalaan, ter hoogte van de J.P. Sweelinckweg. Deze werkzaamheden worden gecombineerd met de aanleg van de trambaan op de huidige busbaan, welke starten in augustus 2022.

Extra groen

Na het verwijderen van de huidige bushalte Burgemeester Kootlaan planten we op de aangegeven compensatielocatie struiken, zoals laurierkers, vuilboom, meidoorn, rode kornoelje en hazelaar. Achter de bushalte bij de J.P. Sweelinckweg planten we in overleg met de directe omwonenden extra groen aan om de bushalte zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken.

Vervolg

De bouw van halte Aan de Zoom, het plaatsen van geluidschermen en de aanleg van de trambaan op de spoordijk vinden plaats vanaf zomer 2022, werkzaamheden duren tot in het voorjaar van 2023. Bouwverkeer rijdt zoveel mogelijk van en naar de werklocaties via de busbaan en de spoordijk. Op deze manier rijdt het bouwverkeer voor de Uithoornlijn niet over de lokale wegen. De werkzaamheden in deze brief vinden in dezelfde periode plaats. U ontvangt hier in de zomer meer informatie over.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

18 maart 2022 | 15:54

R.Touber

Dus de bomen moesten wijken zodat de bewoners meer overlast krijgen en ik maar denken dat er meer groen in een woonbuurt moet komen, Door de aanleg van de tramlijn en het hiervoor kappen van de strijken heb ik dit jaar geconstateerd dat er afgelopen periode minder vogels in de tuin aanwezig waren.Dus nog meer kappen was geen goed idee.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
21 maart 2022 | 09:21

Katja Torbijn

Helaas was het kappen van de bomen noodzakelijk voor het opnieuw inrichten van het laatste deel van Aan de Zoom. De parkeervakken liggen straks haaks op de weg, de straat wordt doodlopend en er komt een fietspad. Compensatie van groen is onderdeel van het project, je leest er hier meer over: https://uithoornlijn.nl/nieuws/2021/samenvatting-thematafel-groene-inpassing/

Schrijf een reactie
+1
17 maart 2022 | 16:33

R.Touber

Het is mij niet geheel duidelijk waarom er een hele rij bomen gekapt moesten woorden in het laatste deel van Aan de Zoom

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marije Mooij
17 maart 2022 | 17:01

Marije Mooij

De bomen op deze locatie moesten weg omdat de straat dit najaar opnieuw wordt ingericht met o.a. haakse parkeervakken en een vrijliggend fietspad. En omdat we rekening houden met het broedseizoen zijn de bomen begin maart al weggehaald.

Schrijf een reactie
+1
10 maart 2022 | 19:07

evi

geen vraag wel een opmerking. Het bouwverkeer gaat niet over de lokale wegen, nee…..wij die veel last zullen krijgen van de tram worden deze jaren nu ook al om 7.00 uur gewekt en de hele dag op bouwverkeer, betonmolens, stinkende kranen etc. gefeteerd.

Schrijf een reactie
0
+1
10 maart 2022 | 14:05

greetschmitz38@gmail.com

Blijft de Bus naar Mijdrecht?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marije Mooij
16 maart 2022 | 12:20

Marije Mooij

Voor beantwoording van deze vraag verwijzen we je graag door naar vervoerder Syntus Utrecht, https://klantenservice.syntusutrecht.nl/hc/nl

Schrijf een reactie
+1
10 maart 2022 | 10:13

L.S.

Brij recent werd er gedurende een paar dg ‘s nachts over de busbaan gereden door werkverkeer. Kan dit gewoon overdag plaatsvinden, ‘s nacht ben ik erg gesteld op mijn nachtrust.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
11 maart 2022 | 12:21

Katja Torbijn

Bedankt voor het signaal! Wij werken alleen overdag en rijden daarmee ook niet ‘s nachts over de busbaan. We houden het komende periode in de gaten, om te achterhalen wie het wel kan zijn.

Schrijf een reactie
+1
21 februari 2022 | 23:24

Soumya Choudhury

If no construction traffic is planned via the local roads, why is parking forbidden in front of our home on Aan De Zoom from 28 Feb 2022

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
22 februari 2022 | 08:24

Katja Torbijn

We have to remove some trees in Aan de Zoom. This requires working space, which is why we have asked you not to park here temporarily (a few days).

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?