Afbeelding

Wat gebeurt er in…oktober?

Katja Torbijn | vrijdag 30 september 2022
Katja

Maandag 3 oktober start een nieuwe fase van het project: op de gecombineerde bus-/trambaan tussen de Boerlagelaan en halte Uithoorn Centrum rijden vanaf die dag weer bussen. Tussen de Faunalaan en het busstation geldt vanaf 3 oktober een omleiding voor busverkeer: tot de zomer van 2023 bouwen we dit gedeelte van de busbaan om tot gecombineerde bus-/trambaan. Op de spoordijk en rond het opstelterrein zijn de werkzaamheden ook volop bezig. Wat doen we allemaal in oktober?

Opstelterrein en omgeving N201

Op het opstelterrein werken we al een paar maanden aan een nieuwe hal voor klein onderhoud en het wassen van trams. In oktober vlechten we de wapening (ter versteviging van het beton) voor de fundering van de hal en storten we daadwerkelijk beton voor de vloer van de hal. Het beton heeft een uithardingstijd van ongeveer een maand. Op het opstelterrein komt ook een stroomvoorzieningsgebouw (een gelijksrichterstation). De bouw hiervan startte al eerder, in oktober brengen we ook hier wapening en beton aan.

Daarnaast wordt de trambaan zelf langzaam zichtbaar komende periode: in oktober brengen we de onderbaan met ballast aan en plaatsen we de eerste bovenleidingsmasten, in november gevolgd door de sporen zelf. Als laatste leggen we kabels en leidingen naar de N201 aan, in november plaatsen we tijdens een weekend de liggers voor het viaduct over deze weg.

Spoordijk

Op en rond de spoordijk zijn er volop werkzaamheden. Zo startten we in september met het aanbrengen van damwanden in de bocht, dat ronden we rond 7 oktober af. In de bocht diepen we daarnaast de huidige watergang uit en brengen we drainage aan. In de loop van oktober brengen we de fundatie voor de geluidschermen aan in de bocht.

Op de spoordijk tussen de Randweg en de Aan de Zoom vindt in oktober voornamelijk grondwerk plaats. Ook voeren we kabel- en leidingwerkzaamheden uit en brengen we op dit deel putten, kolken en doorspuitpunten aan voor de juiste afwatering.

De kruising Faunalaan-Aan de Zoom richten we in de eerste week van oktober anders in: bewoners van Buitendijks rijden vanaf vrijdagavond 7 oktober via de Faunalaan van en naar hun woning . De straat Aan de Zoom richten we vanaf oktober anders in. Zo draaien onder andere de parkeervakken een kwartslag. Bewoners van deze straat ontvangen hier specifieke informatie over.

Busbaan Faunalaan-busstation

Maandag 3 oktober starten de werkzaamheden op de busbaan tussen de Faunalaan en het busstation. We bouwen tot juni 2023 de bestaande busbaan om tot een gecombineerde baan waar zowel bussen als trams rijden. Bussen rijden vanaf 3 oktober via een omleiding over de Koningin Maximalaan en de bushaltes Burgemeester Kootlaan (inclusief fietsoversteek) sluiten we af. Kort na 3 oktober worden de installaties, slagbomen, de abri’s en de fietsenstallingen bij de bushaltes verwijderd.

Reizigers die nu gebruik maken van de bushaltes Burgemeester Kootlaan:

  • maken – richting Aalsmeer – vanaf 3 oktober gebruik van de nieuwe bushalte Faunalaan;
  • maken – richting het busstation – vanaf 3 oktober tot juni 2023 gebruik van de halte Gezondheidscentrum, bij de rotonde richting Buitenhof.

In oktober starten we direct met de aanleg van de nieuwe bushalte Faunalaan richting het busstation. Daarnaast begint Dura Vermeer met het wegfrezen van het bestaande asfalt op de busbaan en het ontgraven van de fundering rond het viaduct Zijdelweg.

Viaduct Zijdelweg

Omdat het huidige viaduct over de busbaan niet hoog genoeg is voor de toekomstige tram, passen we het viaduct aan. We verwijderen in twee fases het bestaande dek over de busbaan en brengen we een nieuw dek aan. Dit nieuwe dek is dunner maar steviger dan het huidige dek, waardoor er meer ruimte ontstaat onder het viaduct.

Om werkruimte te creëren, leiden we verkeer via een tijdelijke weg – een zogenaamde slinger – om het werkterrein heen. Deze nieuwe verkeerssituatie leggen we aan in een aantal nachten: in de week van maandag 3 tot en met vrijdag 7 oktober en in het weekend van vrijdag 14 tot en met zondag 16 oktober. Op zaterdagavond 15 oktober brengen we ook de benodigde tijdelijke damwanden aan langs het viaduct.

Voor fietsers en voetgangers maken we twee extra oversteekplaatsen, vrachtverkeer rijdt tussen oktober 2022 en juni 2023 via een omleiding. In de genoemde nachten is de Zijdelweg ook voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. Verkeer leiden we tijdens de nachtwerkzaamheden om via de Wiegerbruinlaan, de Boerlagelaan en de Prinses Christinalaan (of andersom). Een uitgebreidere toelichting op deze werkzaamheden en de verkeersmaatregelen die we treffen vindt u in dit nieuwsbericht. Omdat de verkeerssituatie in de komende weken een aantal keer wijzigt, adviseren we u de gele borden ter plaatse te volgen.

Omgeving busstation

Op de kruising met de Boerlagelaan is de trambaan nagenoeg gereed. Vanaf maandag 3 oktober rijdt verkeer weer via de oorspronkelijke verkeerssituatie over de kruising. Op het busstation treffen we de eerste voorbereidingen voor de bouw van de tramhalte: we leggen kabels en leidingen aan in oktober.

Busbaan Boerlagelaan-Spoorhuis

Vanaf 3 oktober rijden er weer bussen over de busbaan tussen de Boerlagelaan en het Spoorhuis. Hoewel de gecombineerde tram-/busbaan gereed is, vinden er nog wel verschillende werkzaamheden plaats. Op en rond halte Uithoorn Centrum vinden afrondende werkzaamheden plaats en daarnaast bouwen we verder aan de stroomvoorzieningsgebouwen (gelijkrichterstations) bij de Amsterdamseweg en de Boerlagelaan.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

6 oktober 2022 | 14:06

Nicole

Specifieke informatie voor bewoners lees ik hier. Hoe ontvangen we die? Wij wonen recht aan de weg bij de zonnedauw en hebben 0 informatie ontvangen. Opeens wel borden dat we niet meer voor de woning mogen parkeren

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
7 oktober 2022 | 11:11

Katja Torbijn

Hallo Nicole, bedankt voor je signaal. Vandaag komt er iemand langs van Dura Vermeer om een en ander toe te lichten en af te stemmen, volgende week sturen we de informatie na per brief. De bordenplaatsers waren iets te fanatiek met het plaatsen van de borden geloof ik. Laat het gerust even per mail, app of telefoon weten als je daarna nog specifieke vragen hebt, we helpen je graag! Groet Katja

Schrijf een reactie
+1
10 november 2022 | 21:14

Maurice

Hoi Katja,
Zou je de communicatie met de bewoners van Aan de Zoom ook breder kunnen delen?
Ik ben met name benieuwd wat er nu gaat gebeuren of de parkeerplaatsen die altijd bij Aan de Zoom waren nu terug gaan komen.
Immers door het wegvallen van deze parkeerplaatsen is het in de omgeving zo druk met auto’s dat er soms helemaal niets te vinden is.

Tot slot nog wat anders, wanneer gaat de straat verlichting weer aan bij Aan de Zoom, want gezien niet iedereen goede verlichting heeft op de fiets ontstaan er nu onveilige situaties.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
11 november 2022 | 11:52

Katja Torbijn

Hallo Maurice,
De planning is iets gewijzigd, we zijn op dit moment bezig met de brief voor omwonenden. Zodra die gereed en bezorgd is, zal ik de info ook hier op de zetten (zal volgende week zijn). Er komen zeker parkeerplaatsen terug, je kunt het ontwerp bekijken via de downloads op deze pagina: https://uithoornlijn.nl/nieuws/2019/terugblik-bewonersavond-omgeving-halte-aan-de-zoom-4-juli-2019/. Je vraag over de straatverlichting zoek ik even uit, daar kom ik op terug. Groet, Katja

Schrijf een reactie
+1
Foto van Katja Torbijn
14 november 2022 | 17:17

Katja Torbijn

Hallo Maurice, de informatie staat inmiddels op de website: https://uithoornlijn.nl/nieuws/2022/planning-werkzaamheden-straat-aan-de-zoom-zonnedauw/

Schrijf een reactie
+1
14 november 2022 | 20:25

Maurice

Hoi Katja,

Hartelijk dank voor de update!

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
15 november 2022 | 09:08

Katja Torbijn

Hallo Maurice, klopt het dat de straatverlichting het weer doet? We begrijpen dat de netbeheerder dit probleem heeft opgelost.

Schrijf een reactie
+1
15 november 2022 | 19:35

Maurice

Hoi Katja,

Een gedeelte van de straatverlichting doet het, maar we missen (goede) verlichting op de kruising van Aan de Zoom & Zonnedauw,
Hopelijk kan dit zsm worden hersteld zodat dit de veiligheid voor voetgangers en fietsers bevorderd.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
16 november 2022 | 14:48

Katja Torbijn

Hallo Maurice, ik heb even nagevraagd en ik begrijp dat de verlichting al kapot was voordat wij aan het werk gingen. Liander is hier als beheerder van op de hoogte. Wij kunnen helaas niet zelf de straatverlichting repareren.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?