Afbeelding

Werkzaamheden viaduct Zijdelweg vanaf 3 oktober

Katja Torbijn | donderdag 29 september 2022
Katja
vrijdag 28 oktober 2022

Tijdelijke fietsoversteken Zijdelweg afgesloten in verband met veiligheid

Eerder deze maand wijzigde de verkeerssituatie op de Zijdelweg vanwege de werkzaamheden aan het viaduct over de busbaan. Sindsdien krijgen we verschillende meldingen uit de omgeving dat de situatie - met name voor overstekende scholieren - niet veilig is. Naar aanleiding van die meldingen gingen we opnieuw in overleg met Dura Vermeer en de gemeente Uithoorn over mogelijke verbeteringen. Met elkaar is besloten beide tijdelijke fietsoversteken af te sluiten om gevaarlijke situaties te voorkomen. Vanaf maandagochtend 31 oktober aanstaande steken fietsers de Zijdelweg over via de al bestaande kruispunten: Sportlaan/Prinses Christinalaan en Aan de Zoom/Wiegerbruinlaan. We laten de eerdere gepubliceerde omleidingsplattegronden aanpassen aan deze nieuwe routes.
donderdag 13 oktober 2022

Damwanden Zijdelweg deels overdag aangebracht

Door een verbetering in de planning wordt een groot deel van de damwanden vrijdag 14 oktober overdag (07.00-16.00 uur) aangebracht. Een klein deel kan alleen aangebracht worden als er geen verkeer op de Zijdelweg rijdt. Enkele damwanden brengen we daarmee, zoals eerder gecommuniceerd, wel op zaterdagavond 15 oktober aan (19.00-23.00 uur). Met deze verandering beperken we hinder voor de omgeving in de avond/nacht. Deze verbetering werd helaas pas vandaag duidelijk, onze excuses voor de late berichtgeving.

Van 3 oktober 2022 tot eind juni 2023 bouwen we het tweede deel van de bestaande busbaan – tussen de Faunalaan en het busstation – om naar een gecombineerde bus-/trambaan. Daarvoor gaan we op de Zijdelweg aan het werk: bij het viaduct over de busbaan, nabij het tankstation. Omwonenden van het viaduct ontvingen onderstaande informatie eerder in een bewonersbrief.

Werkzaamheden viaduct Zijdelweg, maandag 3 oktober 2022- eind juni 2023

De bestaande busbaan gaat onder de Zijdelweg door: verkeer op de Zijdelweg steekt deze busbaan over via een viaduct. Het huidige viaduct is niet hoog genoeg voor de toekomstige tram. In de periode van oktober 2022 tot juni 2023 passen we het viaduct aan, zodat de tram er straks wel onderdoor kan. Daarvoor verwijderen we het bestaande brugdek over de busbaan en brengen we een nieuw brugdek aan. Dit nieuwe dek is dunner maar steviger dan het huidige dek, waardoor er meer ruimte ontstaat onder het viaduct. Ook plaatsen we in oktober een bouwkeet en richten we het bouwterrein in.

Om werkzaamheden uit te voeren op het viaduct passen we tijdelijk de verkeerssituatie aan, zodat verkeer op de Zijdelweg zoveel mogelijk door kan blijven rijden. Tijdens de werkzaamheden is de helft van het viaduct werkterrein, de andere helft is in gebruik door het verkeer. Om alle verkeersstromen ruimte te bieden, leggen we een tijdelijke weg aan in een ‘slinger’ om het werkterrein heen. De aanleg van deze slinger en het inrichten van het werkterrein doen we in de nacht, zodat we het verkeer op de Zijdelweg zo min mogelijk hinderen.

Fase 1: Nachtwerkzaamheden maandag 3 tot en met vrijdag 7 oktober 2022

De eerste afsluiting van de Zijdelweg bestaat uit vier nachten: drie nachten en één reservenacht, van maandag 3 tot en met vrijdag 7 oktober aanstaande. In deze nachten frezen we het asfalt weg en brengen we tijdelijk asfalt aan. Ook maken we twee tijdelijke oversteken voor fietsers en voetgangers met verkeerslichten en plaatsen we een afzetting om het verkeer en de werkzaamheden op een veilige manier van elkaar te scheiden.

Fase 2: Damwanden aanbrengen, nachtwerkzaamheden vrijdag 14 tot en met zondag 16 oktober 2022

Voor de bouw van de nieuwe constructie van het viaduct is het noodzakelijk om tijdelijke damwanden aan te brengen. Deze damwanden kunnen we alleen aanbrengen als er geen verkeer op de Zijdelweg rijdt. Daarom vinden ook deze werkzaamheden in een nachtafsluiting plaats. In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 oktober tussen 19.00 uur en 05.00 uur bereiden we de locatie van de damwanden voor. In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober tussen 19.00 uur en 05.00 uur brengen we de damwanden zo vroeg mogelijk op de avond aan. Dit doen we om hinder voor u als omwonende zoveel mogelijk te beperken. De damwanden worden na de werkzaamheden weer verwijderd. In hetzelfde weekend maken we ’s nachts de tijdelijke slinger langs het werkterrein op het viaduct af.

Fase 3: Werkzaamheden aan het viaduct zelf, maandag 17 oktober tot en met februari 2023

Op het werkterrein van het viaduct Zijdelweg slopen we het dek door delen van het dek – van onderaf, vanaf de busbaan – weg te knippen. De brokstukken voeren we af en slopen we op een andere plek, zodat u er geen last van heeft. Daarna bouwen we de wanden en het dek weer op. Dat doen we met prefab (voorgebouwde) delen. Aansluitend brengen we het nieuwe beton en asfalt aan. We voeren de werkzaamheden zoveel mogelijk vanaf de busbaan uit, maar ook op het viaduct vinden werkzaamheden plaats. Vanaf februari tot en met juni 2023 herhalen we deze werkzaamheden op de andere helft van het dek.

Hinder

Hinder voor omwonenden tijdens nachtwerkzaamheden (maandag 3 tot zondag 16 oktober 2022)

Als omwonende van het viaduct kunt u in de avond en nacht (19.00-05.00 uur) hinder ervaren van de werkzaamheden. Met name het aanbrengen van de damwanden in het weekend van 14-16 oktober 2022 kan geluid en trillingen veroorzaken. Werkzaamheden die veel geluidoverlast veroorzaken voeren we zo vroeg mogelijk in de avond uit. Bouwlampen stellen we zo af, dat deze alleen op de werkzaamheden schijnen.

Hinder voor omwonenden vanaf maandag 17 oktober 2022

Als omwonende kunt u hinder van de werkzaamheden ervaren in de vorm van geluid, stof en trillingen. Vooral het slopen van het dek kan hinder van trillingen en geluid veroorzaken in de periode van maandag 31 oktober tot en met vrijdag 18 november 2022 (overdag). We treffen maatregelen om de hinder zoveel mogelijk te beperken, zoals het nathouden van de werklocaties. Werkzaamheden die veel geluidoverlast veroorzaken voeren we zoveel mogelijk buiten de tentamen- en examenperiodes uit. Bouwlampen stellen we zo af, dat deze alleen op de werkzaamheden schijnen.

Hinder voor weggebruikers tijdens de nachtafsluitingen Zijdelweg (maandag 3 tot zondag 16 oktober 2022)

Gemotoriseerd verkeer leiden we tijdens de nachtwerkzaamheden (3-7 oktober en 14-16 oktober van 19.00-05.00 uur) om via de Wiegerbruinlaan, de Boerlagelaan en de Prinses Christinalaan (of andersom). Voetgangers en fietsers kunnen wel gebruik maken van het viaduct.

Hinder voor weggebruikers (zondag 16 oktober 2022 tot en met februari 2023)

Van zondag 16 oktober 05.00 uur tot en met februari 2023 rijdt het verkeer langs de werkzaamheden via een slinger. Gemotoriseerd verkeer krijgt te maken met tijdelijke verkeerslichten en maakt ter hoogte van de werkzaamheden aan het viaduct gebruik van een om-en-om regeling (de verschillende rijrichtingen gebruiken om en om dezelfde rijbaan). Om alles veilig te laten verlopen, verlagen we de maximaal toegestane snelheid.

Fietsers en voetgangers rijden tussen oktober 2022 en februari 2023 aan één kant van de weg. We realiseren twee extra oversteekplaatsen met verkeerslichten, zodat er veilige oversteekmogelijkheden ontstaan.

Plattegrond met de tijdelijke verkeerssituatie

Verkeer rijdt in een om-en-om-regeling langs de werkzaamheden op het viaduct. Fietsers en voetgangers steken vanaf 31 oktober over bij de Wiegerbruinlaan en de Prinses Christinalaan

Werktijden en bouwverkeer

We voeren de werkzaamheden uit van maandag tot en met zaterdag tussen 07.00 en 19.00 uur, de werkzaamheden zoals genoemd in fase 1 en fase 2 voeren we ’s nachts uit. Bouwverkeer rijdt vanaf de Koningin Maximalaan/Faunalaan van en naar het werkterrein via de bestaande busbaan. Daarnaast rijdt er bouwverkeer vanaf de N201 over de Zijdelweg van en naar de bouwkeet nabij het viaduct. Op deze manier rijdt het bouwverkeer voor de Uithoornlijn niet door de woonwijken.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil u dit bericht delen?