Afbeelding

Wat gebeurt er in…mei?

Stephanie Versteeg | maandag 1 mei 2023
Stephanie

Iedere maand delen we een overzicht van werkzaamheden die in de komende periode op de planning staan. Op dit moment werken we op het hele tracé van de toekomstige trambaan en in de directe omgeving daarvan. Terwijl buiten hard gewerkt wordt om alle rails, bovenleiding en systemen op elkaar aan te sluiten, gaan we ook de afbouwfase in. De grote werkzaamheden duren nog tot en met de zomer van 2023. Wat doen we allemaal in mei 2023?

Opstelterrein-N201

Op het opstelterrein bouwen we verder aan de voorzieningen die nodig zijn om de trams te laten rijden. Zo werkt Dura Vermeer aan het stroomvoorzieningsgebouw en de opstelsporen, daarnaast werkt aannemer Dekker in opdracht van het GVB verder aan de hal.

Van maandagavond 1 tot en met zaterdagochtend 6 mei vinden de laatste nachtwerkzaamheden plaats aan het viaduct over de N201. De N201 blijft in gebruik, alleen is er ’s nachts per rijrichting maar één rijstrook beschikbaar. Op- en afritten blijven beschikbaar. Daarna volgen afrondende werkzaamheden op het viaduct, waar het verkeer op de N201 geen last van heeft.

Spoordijk

Over de hele spoordijk hangen we de bovenleidingsdraden op. Dit gebeurt zoveel mogelijk overdag en met verkeersmaatregelen als we een weg kruisen zoals bij de Randweg, Bieslook en Aan de Zoom. We maken de schouwpaden naast het spoor in orde en we sluiten alles aan. Ook bouwen we verder aan de halte Aan de Zoom. We maken de perrons klaar voor het plaatsen van voorzieningen zoals betaalautomaten, digitale informatieborden, verlichting en we plaatsen de laatste geluidschermen.

Busbaan Faunalaan-busstation

Op de busbaan gaat de ombouw naar een gecombineerde bus-/trambaan verder. Tegen de onlangs geplaatste geluidschermen tussen de Faunalaan en Zijdelweg brengen we het groen aan. We asfalteren de busbaan, de gecombineerde bus-/trambaan en de aansluitende wegdelen. En gaan we verder met het afbouwen van zowel de bus- als tramhaltes. Op het busstation vervangen we de bestaande fietsenstalling aan de kant van de Beellaan voor een nieuwe tweelaagse fietsenstalling.

Boven de oude busbaan – tussen de Boerlagelaan tot de bocht (thv Anna Cramerpad) –  hangen we de bovenleidingsdraden op. Voor het ophangen van de bovenleidingen moet het verkeer bij de Boerlagelaan tijdelijk worden stilgelegd, daarom voeren we deze werkzaamheden in de nacht uit. Dit doen we van maandag 1 tot en met donderdag 4 mei tussen 01.00 uur en 05.00 uur ’s nachts. Direct omwonenden zijn hier eerder per brief over geïnformeerd.

Deze maand ronden we ook de werkzaamheden aan de Zijdelweg af. Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 mei richten de verkeerssituatie op de Zijdelweg definitief in. We verwijderen de tijdelijke verkeersmaatregelen en asfalteren het nieuwe wegdek. Om deze werkzaamheden veilig uit te voeren, sluiten we de Zijdelweg af tussen 19.00 uur en 05.00 uur. We leiden het verkeer om via de Wiegerbruinlaan, de Boerlagelaan en de Prinses Christinalaan. Fietsers en voetgangers kunnen wel over het viaduct via één kant van de weg. We voeren deze werkzaamheden in de avond en nacht uit om de hinder voor weggebruikers zoveel mogelijk te beperken. Direct omwonenden zijn hier eerder per brief over geïnformeerd. In mei zijn we ook in de onderdoorgang bezig met de werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het beton voor de rijbaan en de rails.

Busbaan Boerlagelaan-Uithoorn Centrum

We zijn bij de halte Uithoorn Centrum druk bezig met de laatste werkzaamheden aan de halte en de trambaan. Daarnaast plaatsen we deze maand de fietsenstallingen.

Aanplant van groen

Op dit moment is de groenaannemer druk bezig met het aanplanten van het groen. Op veel plekken zijn de bomen al geplant en nu is het de beurt aan de struiken. Helaas verliep de aanvoer van het groen niet altijd even soepel als gepland. Desondanks gaan we alle locaties af waar de werkzaamheden gereed zijn, onze ecoloog begeleidt de werkzaamheden. Waar de werkzaamheden nog niet zijn afgerond, planten we in het najaar aan.

Testfase vanaf juni 2023

Terwijl buiten hard gewerkt wordt om alle rails, bovenleiding en systemen op elkaar aan te sluiten, gaan we ook de afbouwfase in. Afgelopen maand zijn bij alle spooroverwegen de waarschuwingslichten, slagbomen en bellen geplaatst en getest. In juni 2023 sluiten we de systemen van de nieuwe Uithoornlijn aan op de bestaande Amstelveenlijn. Dan start ook de testfase van trams over het nieuwe spoor van de Uithoornlijn, vooruitlopend op het in gebruik nemen van de tramlijn in de zomer van 2024.

Laatste Blik op de Bouw en inloopspreekuren

Met de afrondende bouwwerkzaamheden vinden deze maand de laatste ‘Blik op de Bouw’ en inloopspreekuren plaats:

  • Op 31 mei organiseren we de allerlaatste ‘Blik op de Bouw’: een rondleiding waarin we je vertellen en laten zien waar we op dat moment bezig zijn met de werkzaamheden. Wil je ook deelnemen? Meld je – met je schoenmaat – aan via één van onze kanalen! Na aanmelding ontvang je verdere informatie.
  • De informatiekeet staat nog drie keer op woensdagmiddag van 16.00-18.00 uur op de nieuwe parkeerplaatsen in de Faunalaan. Je bent van harte welkom om (zonder afspraak) binnen te lopen en vragen te stellen aan onze gebiedscongiërge Gert. De laatste data zijn: 3, 17 en 31 mei.

Uiteraard kun je vragen, opmerkingen, suggesties en klachten ook nog steeds delen via onze andere kanalen: telefoon, e-mail, de BouwApp of Facebook.

 

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

3 mei 2023 | 00:05

Bewoner Kootlaan

Wanneer wordt het groen geplaatst tegen de geluidsschermen aan de zijde van de burgemeester Kootlaan?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
4 mei 2023 | 12:11

Stephanie Versteeg

We zijn momenteel volop bezig met aanplanten van groen tegen alle geluidschermen en op overige locaties. Het is nog niet exact aan te geven wanneer de klimplanten tegen het geluidschermen bij Burgemeester Kootlaan geplant worden. We doen ons uiterste best zoveel mogelijk voor de zomer aan te planten en wat niet lukt doen we in het najaar.

Schrijf een reactie
+1
1 mei 2023 | 11:23

Mitchel

Een jaar lang testrijden voor 4 à 5 km-lange verlenging van een bestaande tramlijn. Waarom zo lang?

Schrijf een reactie
0
+1
1 mei 2023 | 20:54

Willem Veenstra

De huidige lijn 25 heeft elke dag verstoringen en die zijn denk ik niet opgelost voor zomer 2024.
Er is dan geen bus meer naar Amsterdam………
Wie heeft dit allemaal bedacht, de vervoersregio Amsterdam, waarvan de bestuurders alleen maar vanuit hun dienstauto toezien………

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
2 mei 2023 | 17:53

Stephanie Versteeg

Het testen van alle systemen (ook in combinatie met de tram) is omvangrijk en bestaat uit verschillende fasen. Ook wordt personeel van de GVB uitgebreid opgeleid. Deze maand volgt hier onder andere op onze website meer informatie en uitleg over!

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?