Afbeelding

De tram is onderweg

Stephanie Versteeg | maandag 19 juni 2023
Stephanie

Vandaag is de testperiode van de Uithoornlijn officieel gestart. En daarmee is de tramlijn weer één stap dichterbij de daadwerkelijke ingebruikname. Het testen duurt tot de zomer van 2024. Over deze periode en de komst van de tram blijven we u met regelmaat en op verschillende manieren informeren.

De komst van de tram betekent dat u vanaf zomer 2024 van Uithoorn naar Amsterdam kunt reizen, en dus ook dat u in Uithoorn de (test)tram tegen kunt komen. Dat betekent opletten bij het oversteken van het spoor en waarschijnlijk ook wennen aan de bijbehorende tramgeluiden.

Met een campagne willen we veiligheid rondom de komst van de tram extra benadrukken. Dat doen we op verschillende manieren, zoals via de plaatselijke krant, op borden langs de weg en bij verschillende locaties in Uithoorn. Grote kans dat u straks een poster bij een school of winkelcentrum ziet hangen!

Aandacht voor veiligheid

Tijdens de hele testperiode staat veiligheid voorop. Alle belangrijke aandachtspunten en maatregelen hebben we opgenomen in onze informatiefolder. We lichten er hieronder een paar uit:

  • Vanaf de testperiode staat er spanning op de bovenleiding. Contact maken met de bovenleiding is levensgevaarlijk.
  • Het betreden van de trambaan is niet toegestaan en gevaarlijk, ook tijdens het testen.
  • De tram kruist verschillende wegen in Uithoorn die op wisselende manieren zijn beveiligd. Voor extra veiligheid staan tijdens de testritten verkeersregelaars bij de overwegen totdat de systemen veilig zijn om te gebruiken.
  • Rondom de overwegen geven we op verschillende manieren aan dat er een (test)tram rijdt. Zoals met borden langs de weg en bouwhekdoeken.
  • De 3 tramhaltes zijn afgesloten en met behulp van bouwhekdoeken informeren we passagiers dat ze nog niet kunnen instappen als er op dat moment een tram staat.
  • De nood- en hulpdiensten zijn actief betrokken bij de komst van de tram en de daarbij nieuwe veiligheidsrisico’s.
Lokale aandacht

Vanaf september 2023 bieden we lespakketten over veiligheid rondom de tram aan op basis- en middelbare scholen. Net als op scholen willen we op diverse plekken in Uithoorn aandacht vragen voor de komst van de tram door posters en de informatiefolder te verspreiden.

Ook interesse om aandacht te besteden aan veiligheid rondom de komst van de tram, bijvoorbeeld met een poster? Neem contact op via info@uithoornlijn.nl.

Nood- en hulpdiensten & busvervoerders

De nood- en hulpdiensten zijn actief betrokken bij de komst van de tram en de daarbij nieuwe veiligheidsrisico’s. Zo is onlangs de brandweer van Uithoorn opgeleid over hoe zij hulp kunnen verlenen op de trambaan (onder de bovenleiding) in geval van incidenten. Ook worden alle buschauffeurs geïnformeerd over hoe ze met rijdende trams en calamiteiten op de gecombineerde tram-/busbaan moeten omgaan.

Rij vanaf zomer 2024 mee!

De Uithoornlijn en Amstelveenlijn vormen straks samen de Amsteltram. De eerste regionale tramverbinding vanuit Amsterdam. Maar de testperiode vraagt dus eerst nog om geduld. Vanaf zomer 2024 bent u van harte welkom om in te stappen!

Bereikbaarheid tijdens testperiode

Ook tijdens de testperiode blijven we bereikbaar en informeren we over de werkzaamheden via onze kanalen. Vanaf de zomer 2024 verwijzen we voor vragen over de tram(infrastructuur) door naar GVB en voor overige vragen naar de gemeente Uithoorn.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

21 juni 2023 | 19:57

pieter

komen er foto’s en filmpjes online van de eerste rit ?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
22 juni 2023 | 15:27

Stephanie Versteeg

Zeker! We zullen deze op onze kanalen delen.

Schrijf een reactie
+1
19 juni 2023 | 17:52

Mike

De verkeerslichten op het plaatje staan op z’n kop. 🙃

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
26 juni 2023 | 14:39

Stephanie Versteeg

Dank voor je oplettendheid! We laten het plaatje aanpassen zodat het bij alle nieuwe uitingen goed staat:).

Schrijf een reactie
+1
19 juni 2023 | 17:28

MJ Vermeulen

Het plaatje bij halte Aan de Zoom is op de mobiele telefoon niet te lezen. Zelfs na downloaden van het plaatje niet. Jammer.

Schrijf een reactie
0
+1
21 juni 2023 | 15:02

Rogier

Link naar afbeelding Uithoornlijn Aan de Zoom:
https://ucarecdn.com/86c5fc2f-181c-4489-a75a-1b9d867533a2/25892-Infographic-Uithoornlijn-Aan-de-Zoom.png

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
22 juni 2023 | 14:47

Stephanie Versteeg

Bedankt Rogier voor het toevoegen van de link! We hebben inmiddels ook een link naast de afbeelding geplaatst.

Schrijf een reactie
+1
19 juni 2023 | 12:43

Fam. Pijnenburg

De vraag die ik wil stellen is, gaan jullie ook iets doen aan het geluid als er auto’s over de rails rijden bij het kruispunt Boerlagelaan/busstation?

Schrijf een reactie
0
+1
19 juni 2023 | 17:32

MJ Vermeulen

Iets doen aan het geluid van auto’s bij een overgang. Echt ongelooflijk, vliegtuigen vliegen recht over Uithoorn, de Zijdelweg en N201 maken herrie. Maar dit slaat alles. O ja, de tram is verrassend stil, die 3 meter hoge guidsschermen zijn op het stuk langs het fietspad richting Faunalaan juist vervelend voor de veiligheid van fietsers en voetgangers in de avond. De bussen maken meer herrie dan de tram en toen was er geen geluidsscherm.

Schrijf een reactie
0
+1
19 juni 2023 | 17:46

Martijn Roos

@Fam..Pijnenburg.
U heeft al een keer die zelfde vraag gesteld. En ook hier over een reactie terug gehad. Ik leg uit. U bent nieuwe geluiden niet gewend. Straks gaan er ook verkeerslicht singalen rinkelen op de oversteek kruisingen waar de tram rijdt. Ook daar moet u zich bij neer leggen ,dat deze singiaal geluiden hoorbaar zijn ,als er een tram rijdt. Hoop dat u het zo wil begrijpen. Het is zoals het is. Martijn Roos

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
20 juni 2023 | 15:31

Stephanie Versteeg

Beste fam. Pijnenburg, het geluid wat je hoort wordt inderdaad veroorzaakt door autobanden die over de stalen spoorstaven rijden. Dit is ‘normaal’ geluid voor een locatie waar gemotoriseerd verkeer een trambaan kruist, helaas is het niet mogelijk dit geluid te verminderen. Indien u hier een aanvullende vraag over heeft kunt u ons het beste mailen naar info@uithoornlijn.nl.

Schrijf een reactie
+1
7 juli 2023 | 10:42

Fam. Pijnenburg

Dat is dan heel vreemd waarom heb je er geen last van dan, als je over de Beneluxbaan richting Amsterdam rijd waar de tram de rijbaan kruist….???

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marije Mooij
7 juli 2023 | 10:58

Marije Mooij

Kunt u wat specifieker zijn welke locatie u bedoelt bij de Beneluxbaan? Bedoelt u bijvoorbeeld het kruispunt bij Gondel?

Schrijf een reactie
+1
10 juli 2023 | 12:24

Mike

Bij tramovergangen in Amsterdam, bijv. die in De Aker en Nieuw Sloten, hoor je een klappend geluid als auto’s de trambaan kruizen. Bij treinovergangen heb je hetzelfde effect. Ik kan niet zeggen dat ik het ooit als erg storend heb ervaren.

Schrijf een reactie
0
+1
31 juli 2023 | 14:27

HansNH

@fam Pijnenburg.. u bedoelt wellicht de kruising bij Gondel?.

Daar kuist het verkeer de rails onder een schuine hoek en niet “loodrecht er overheen”.

Dat kan inderdaad minder lawaai opleveren. Maar dat is dan heel specifiek voor die locatie. Alle overige locatie zullen vergelijkbaar zijn met waar u nu overlast van ervaart.

Schrijf een reactie
0
+1
Wil u dit bericht delen?