Testperiode

Laatst bijgewerkt op vrijdag 11 augustus 2023

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan de aanleg van de Uithoornlijn. Vanaf half juni start de volgende periode waarin we het spoor, de bovenleiding en de bijbehorende systemen uitgebreid testen. Dit gebeurt eerst zonder trams en later door een groot aantal testritten met trams (zonder passagiers). Deze testperiode is bedoeld om de Uithoornlijn in de zomer van 2024 zonder problemen én volgens dienstregeling in gebruik te nemen.

Hieronder lichten we de testperiode verder toe en vindt u onderaan de pagina de planning op hoofdlijnen.

Veiligheid rondom testperiode

Na de zomer rijden er met regelmaat testtrams (zonder passagiers) op het spoor. Dat betekent opletten bij het oversteken van het spoor en waarschijnlijk ook wennen aan de bijbehorende tramgeluiden. Voor extra veiligheid staan tijdens de testritten verkeersregelaars bij de overwegen totdat de systemen veilig zijn om te gebruiken. Ook staat er vanaf half juni stroom op de bovenleiding. Het betreden van de trambaan is daarom niet toegestaan en gevaarlijk!

Tijdens de hele testperiode staat veiligheid voorop. Alle belangrijke aandachtspunten en maatregelen hebben we opgenomen in onze informatiefolder.

Testperiode vanaf 19 juni 2023 tot juli 2024

De testperiode duurt een jaar en bestaat uit 3 fasen. In deze planning is rekening gehouden met waardevolle lessen die zijn opgedaan bij de ingebruikname van de Amstelveenlijn, zoals bepaalde storingen. Ook is tijd ingepland dat er geen trams rijden om werkzaamheden uit te voeren die uit de testen naar voren komen.

  • Fase 1: juni – november 2023

    Dura Vermeer test de traminfrastructuur, zoals het spoor, wissels, overwegen, bovenleidingen en alle bijbehorende techniek. De tram rijdt in deze fase, vanaf eind augustus, op verschillende snelheden het hele spoor af. Na de eerste tests rijden er regelmatig trams in beide richtingen. Dit is inclusief avond- en nachttesten omdat er dan geen bussen op de gecombineerde bus-/trambaan rijden.

  • Fase 2: december 2023 – januari 2024

    Dura Vermeer en GVB testen het volledige tramsysteem en nemen daarbij ook de aansluiting op alle centrale systemen van het GVB mee.

  • Fase 3: februari – juli 2024

    GVB traint en leidt gebruikers op voor het nieuwe stuk tramlijn. Dit zijn onder andere verkeersleiders, monteurs, rangeerders en 250 trambestuurders. Er wordt tot 10 keer per uur in beide richtingen gereden met de tram. GVB oefent in deze fase ook verschillende calamiteiten op en rond het spoor, zoals een defecte tram.

Rij vanaf zomer 2024 mee!

De testen vinden plaats tot de zomer van 2024 en steeds zonder passagiers, waarna de Uithoornlijn opengaat voor iedereen. Vanaf dat moment vormen de Uithoornlijn en Amstelveenlijn samen de Amsteltram. De eerste regionale tramverbinding vanuit Amsterdam.

Planning testfase