Afbeelding

Primeur: eerste testtram op de Uithoornlijn

Stephanie Versteeg | woensdag 23 augustus 2023
Stephanie

Vanmorgen vroeg reed de allereerste testtram over het nieuwe spoor door Uithoorn en legde succesvol het hele tracé vanaf het opstelterrein tot aan halte Uithoorn Centrum af. Een mijlpaal: vanaf nu rijden er tot de zomer van 2024 met regelmaat testtrams door Uithoorn.

Sinds juni 2023 zijn we volop aan het testen bij de Uithoornlijn, zoals de bovenleiding en de bijbehorende systemen. Voor de omgeving was dit niet altijd zichtbaar maar daar komt nu verandering in. De eerste testrit over het nieuwe tracé is dan ook een hoogtepunt voor de vele betrokkenen. “Eigenlijk werken we met de aannemer al sinds 2020 aan de Uithoornlijn. Dat dan nu zo’n 3 jaar later de eerste tram over het nieuwe spoor rijdt, is een absolute mijlpaal. Daar hebben we samen met ons projectteam, Dura Vermeer en alle betrokken partijen de afgelopen jaren keihard naar toegewerkt”, vertelt projectmanager Marieke Hietbrink.

“Het betekent overigens niet dat ons werk er al op zit”, vult ze aan. “Ondanks dat de testperiode is gestart zijn we nog volop bezig met afrondende werkzaamheden en het testen van systemen. Vanaf februari 2024 leidt GVB zo’n 250 personeelsleden op voor dit traject: van trambestuurders tot medewerkers Service & Veiligheid en Verkeersleiding.” Door al die verschillende onderdelen duurt het testen tot zomer 2024.

Opvallende verschijning

De gekleurde 15G-tram in onze huisstijl kan dus nu steeds vaker worden gespot. Ook in Uithoorn. De tram is een opvallende verschijning die vooral (jonge) verkeersdeelnemers, voor wie de tram in het lokale verkeersbeeld nieuw is, moet attenderen op zijn komst. Dit natuurlijk naast de standaard waarschuwingsonderdelen zoals de bel, knipperlichten en spoorbomen.

De week van de Uithoornlijn: focus op veiligheid

Tijdens de hele testperiode staat veiligheid voorop. “Om die reden organiseren we van 30 oktober tot en met 3 november de week van de Uithoornlijn. Een week waarin we veiligheidslessen geven op basisscholen die in de buurt van de tramlijn liggen”, weet Marieke te vertellen. Ook andere basis- en middelbare scholen in Uithoorn bieden we informatie en een lespakket aan waarmee leraren en leerlingen aan de slag kunnen.

Daarnaast informeren we bewoners en weggebruikers tijdens de hele testperiode herhaaldelijk en op verschillende manieren over de komst van de tram. Van nieuwsberichten in de plaatselijke krant, borden langs de weg en milieuvriendelijke graffiti bij overwegen, die overigens vanzelf weer verdwijnt. “Deze acties maken deel uit van een publiekscampagne om bewustwording en veiligheid met betrekking tot de komst van de tram te benadrukken”, licht Marieke toe.

Rij vanaf zomer 2024 mee!

Alle testritten vinden om veiligheidsredenen zonder passagiers plaats. In de zomer van 2024 gaat de Uithoornlijn rijden mét passagiers. Vanaf dat moment vormen de Uithoornlijn en Amstelveenlijn samen de Amsteltram. De eerste regionale tramverbinding van en naar Amsterdam.

Meer informatie over de testperiode vindt u op deze pagina.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

28 augustus 2023 | 10:52

Henk J. Jansen Manenschijn

Collega, let even op. Het is zeker niet de eerste regionale tramverbinding. Naar Amstelveen is al regionaal waar andere regels golden dan bijvoorbeeld in de stad (wet lokaalspoor met als gevolg geregelde kruisingen met lichten en bomen). Ook Diemen is een regio verbinding, alleen daar mag de tram zich als een stadstram gedragen.

Schrijf een reactie
0
+1
24 augustus 2023 | 15:09

R.H. Polak

Komt lijn 5 25 naar Uithoorn?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
25 augustus 2023 | 10:40

Stephanie Versteeg

Momenteel werken de vervoerders de nieuwe vervoersplannen uit waarbij ook het inpassen van de nieuwe tramlijn wordt uitgewerkt. De eindhalte in Amsterdam is daarmee nog niet bekend. Als de vervoersplannen definitief zijn melden we dit op onze website.

Schrijf een reactie
+1
24 augustus 2023 | 13:40

Mitchel

Gefeliciteerd met deze mijlpaal en bedankt voor het foto-update!

Schrijf een reactie
0
+1
24 augustus 2023 | 13:41

Mitchel

*de 😅

Schrijf een reactie
0
+1
23 augustus 2023 | 19:53

J.M.Faulhaber

neen.
de fotoserie is prachtig.
we leven met 25 mee.

Schrijf een reactie
0
+1
24 augustus 2023 | 15:54

JLT Commandeur

JLT Commandeur
Een prachtig resultaat ,dat mag gezegd worden !
Dus bij deze ,hij is veel mooier dan de goederen trein die er gereden heeft ha ha .( die heb ik nog jaren meegemaakt)
1967 reed deze nog langs de LTS het tegenwoordige Thamen
Ik werd er door afgeleid.

Schrijf een reactie
0
+1
Wil u dit bericht delen?