Afbeelding

Werkzaamheden busbaan Faunalaan-busstation (bewonersbrief)

Katja Torbijn | woensdag 18 januari 2023
Katja

Afgelopen maanden werkten we aan de aanleg van de toekomstige halte Uithoorn Station, het viaduct in de Zijdelweg en de ombouw van de bestaande busbaan naar een gecombineerde bus-/trambaan. Deze fase duurt tot juni 2023.

Omwonenden ontvingen eerder deze week een brief met informatie over de werkzaamheden die het komende half jaar tussen de Faunalaan en de Boerlagelaan/busstation plaatsvinden.

Werkzaamheden busbaan tussen de Faunalaan en het busstation: januari tot en met juni 2023

De aanleg van het tramspoor op de busbaan en de werkzaamheden op en rondom het busstation duren tot en met juni 2023. We storten onder andere beton als ondergrond van de trambaan, plaatsen de rails en asfalteren vervolgens de gecombineerde bus-/trambaan. Ook repareren we de bestaande geluidschermen en plaatsen nieuwe schermen, sluiten technische installaties aan en plaatsen de bovenleiding. Tot slot slijpen we de sporen om aanwezige roest te verwijderen voordat de eerste testtrams over het spoor rijden.

Op het busstation bouwen we de tramhalte en plaatsen we de definitieve verkeerslichten. Ook zetten we in januari de weggehaalde fietsenstalling bij de Boerlagelaan terug. In het voorjaar plaatsen we aan de kant van de Beellaan nieuwe fietsenstallingen. Daarnaast leggen we in de Beellaan tien extra autoparkeerplaatsen aan.

Hinder

De werkzaamheden vinden overdag plaats. Omwonenden kunnen hinder ervaren van het geluid van de benodigde machines en lichte trillingshinder van de werkzaamheden die in de grond plaatsvinden.

Werkzaamheden Zijdelweg: januari tot en met mei 2023

Sinds oktober werken we aan het viaduct in de Zijdelweg. In februari ronden we het nieuwe, dunnere dek aan de zijde van het Alkwin College af. Aansluitend starten we met het verwijderen van de andere helft van het viaduct en de bouw van een nieuw, dunner dek (zijde busstation). Dat betekent dat de verkeerssituatie op de Zijdelweg in februari verandert. Het ombouwen van de verkeerssituatie doen we in meerdere stappen.

 • Tot begin februari 2023:
  Werkzaamheden viaduct zijde Alkwin College (huidige situatie)
 • Nachtwerk van woensdagavond 8 februari 19.00 uur tot en met zondagochtend 12 februari 2023 05.00 uur:
  Ombouwen verkeerssituatie op het viaduct naar nieuwe situatie:

  • Asfalteren nieuwe wegdek
  • Plaatsen afzettingen en verkeersmaatregelen
  • Verwijderen tijdelijke verkeerslichten
 • Maandag 13 februari 2023 – half mei 2023:
  Vervangen van het bestaande tunneldek aan de zijde van het busstation voor een dunner, steviger dek
 • Nachtwerk van maandagavond 8 mei 19.00 uur tot en met vrijdagochtend 12 mei 05.00 uur:
  Verwijderen tijdelijke verkeersmaatregelen en asfalteren nieuwe wegdek, afronden werkzaamheden Zijdelweg

Omwonenden ervaren mogelijk geluid- en trillingshinder van de werkzaamheden (bouwverkeer/machines). Met name de sloop van het bestaande dek kan overdag hinder veroorzaken. Avond- en nachtwerkzaamheden die veel geluid geven, doen we zo vroeg mogelijk op de avond, daarnaast houden we rekening met de tentamen- en examenperiodes. Voor weggebruikers is de Zijdelweg in de volgende avonden en nachten tussen 19.00 en 05.00 uur afgesloten voor verkeer:

 • Woensdag 8 op donderdag 9 februari 2023
 • Donderdag 9 op vrijdag 10 februari 2023
 • Vrijdag 10 op zaterdag 11 februari 2023
 • Zaterdag 11 op zondag 12 februari 2023 (reserve)
 • Maandag 8 op dinsdag 9 mei 2023
 • Dinsdag 9 op woensdag 10 mei 2023
 • Woensdag 10 op donderdag 11 mei 2023
 • Donderdag 11 op vrijdag 12 mei 2023 (reserve)

Verkeer leiden we om via de Wiegerbruinlaan, de Boerlagelaan en de Prinses Christinalaan. Fietsers en voetgangers kunnen wel over het viaduct via één kant van de weg.

Van half februari tot half mei 2023 rijdt het verkeer langs de werkzaamheden via een zogenaamde slinger. Gemotoriseerd verkeer krijgt te maken met een snelheidsbeperking. Fietsers en voetgangers kunnen in deze periode over het viaduct aan de kant van het Alkwin College. Het fietspad langs de busbaan, onder het viaduct door, is gewoon in gebruik.

Werkzaamheden Boerlagelaan in twee weekenden: 17-20 februari en 24-27 februari 2023

Om de kruising van de bus-/trambaan met de Boerlagelaan definitief in te richten, sluiten we deze kruising tijdens twee weekenden af voor al het verkeer (behalve de bus): van vrijdag 17 februari 19.00 uur tot maandagochtend 20 februari 05.00 uur en van vrijdag 24 februari 19.00 uur tot maandagochtend 27 februari 05.00 uur. Tijdens deze weekenden voeren we in een zo kort mogelijke periode zoveel mogelijk werkzaamheden uit: verwijderen bestaande asfalt en opnieuw asfalteren, aanbrengen bestrating, aanbrengen van detectielussen op de kruising en op het busstation. Ook sluiten we de definitieve verkeerslichten (nu staan er tijdelijke lichten) en andere installaties (zoals openbare verlichting) aan.

Hinder voor omwonenden

Tijdens deze twee weekenden werken we 24 uur per dag door. We streven ernaar de werkzaamheden die de meeste (geluid)hinder veroorzaken zoveel mogelijk overdag uit te voeren. Toch verwachten we dat direct omwonenden van de kruising ook in de nacht geluidhinder ervaren van de werkzaamheden, bijvoorbeeld tijdens het slijpen van het asfalt voor de detectielussen.

Hinder voor weggebruikers

De Boerlagelaan is tijdens de twee genoemde weekenden afgesloten voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Er is een omleidingsroute via de Zijdelweg. Voetgangers kunnen de werkzaamheden op de kruising passeren om bij het busstation te komen.

Openstelling busbaan: eind juni 2023

Eind juni gaat de busbaan weer open voor busverkeer tussen de Faunalaan en het busstation. Vanaf dat moment is ook de nieuwe bushalte Faunalaan richting het busstation in gebruik. De grote werkzaamheden voor de aanleg van de tramlijn zijn dan afgerond.

De Amstelveenlijn en de Uithoornlijn vormen straks samen één tramlijn: lijn 25. In juni 2023 sluiten we de systemen van het nieuwe deel aan op het bestaande deel. In de zomer start de testfase van trams over het nieuwe spoor van de Uithoornlijn, vooruitlopend op het in gebruik nemen van de tramlijn in de zomer van 2024. We communiceren tegen die tijd over deze nieuwe fase.

Werktijden

We werken in principe van maandag tot en met zaterdag overdag tussen 07.00 en 19.00 uur. Daarnaast werken we in februari en mei ook een aantal weekenden en losse nachten (tussen 19.00 en 07.00 uur). Voor weekend-, avond- en nachtwerk vragen we een aparte vergunning aan.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

21 januari 2023 | 18:39

Martijn Roos

Hierbij de melding ,dat de hekwerken ,het bouwterrein Randweg waar de trambaan begint de oude spoordijk open staan en ook omver zijn gegooid. Even graag hier aandacht voor geven ,de veiligheid bouwterreinen.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
23 januari 2023 | 09:07

Katja Torbijn

Hallo Martijn, dank voor je melding! Lummieke heeft hem vanuit de BouwApp opgepakt! Groeten, Katja

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?