Werkzaamheden en planning

Laatst bijgewerkt op woensdag 25 januari 2023

Naar verwachting wordt de nieuwe tramlijn in de zomer van 2024 in gebruik genomen. De tram krijgt dan een nummer, net als in de rest van het tramnet. Dit nummer is al bekend: lijn 25. De daadwerkelijke aanleg van de tramlijn vindt plaats in 2022 en 2023, gevolgd door een uitgebreide testperiode door zowel de aannemer als de vervoerder. Voorafgaand aan de bouw vonden in 2020 en 2021 voorbereidende werkzaamheden plaats.

Hieronder vindt u de planning op hoofdlijnen. Onderaan de pagina publiceren we de werkzaamheden waar u als omwonende mogelijk hinder door ondervindt.

Overzichtsplanning

Waar wordt gewerkt?

Nu Binnenkort Planning

Ombouw busbaan naar gecombineerde bus-/trambaan Faunalaan-busstation

2 januari 2023 - Q2 2023

De aanleg van het tramspoor op de busbaan en de werkzaamheden op en rondom het busstation duren tot en met juni 2023. We storten onder andere beton als ondergrond van de trambaan, plaatsen de rails en asfalteren vervolgens de gecombineerde bus-/trambaan. Ook repareren we de bestaande geluidschermen en plaatsen nieuwe schermen, sluiten technische installaties aan en plaatsen de bovenleiding. Tot slot slijpen we de sporen om aanwezige roest te verwijderen voordat de eerste testtrams over het spoor rijden.

Op het busstation bouwen we de tramhalte en plaatsen we de definitieve verkeerslichten. Ook zetten we in januari de weggehaalde fietsenstalling bij de Boerlagelaan terug. In het voorjaar plaatsen we aan de kant van de Beellaan nieuwe fietsenstallingen. Daarnaast leggen we in de Beellaan tien extra autoparkeerplaatsen aan.

Hinder

De werkzaamheden vinden overdag plaats. Omwonenden kunnen hinder ervaren van het geluid van de benodigde machines en lichte trillingshinder van de werkzaamheden die in de grond plaatsvinden.

Diverse werkzaamheden vanaf Boerlagelaan tot Uithoorn Centrum

2 januari 2023 - Q2 2023

Tussen de Boerlagelaan en halte Uithoorn Centrum vinden tot en met juni afrondende werkzaamheden plaats. Zo bouwen we de halte en de twee stroomvoorzieningsgebouwen verder af en hangen we de bovenleidingsdraad op. Ook plaatsen we de definitieve verkeerslichten en verlichting nabij de halte. Tot slot slijpen we de sporen om aanwezige roest te verwijderen voordat de eerste testtrams over het spoor rijden.

Daarnaast richten we de halte verder in, zetten we fietsenstallingen aan de kant van de Stationsstraat en de Petrus Steenkampweg neer en sluiten we de technische installaties aan. We voeren deze werkzaamheden overdag uit terwijl de bus volgens dienstregeling rijdt. Naast de afronding van de tramhalte en trambaan, vindt er tot en met juni 2023 overdag ook onderhoud plaats. We verwachten dat omwonenden weinig hinder ervaren van deze werkzaamheden.

Meer informatie >

Bouw halte Aan de Zoom

2 januari 2023 - Q2 2023

Tot en met juni 2023 bouwen we aan halte Aan de Zoom: we bouwen de tramperrons en richten deze in, plaatsen de fietsenstallingen aan beide zijden van het spoor en installeren de technische installaties voor onder andere de verlichting. Als omwonende ervaart u mogelijk geluidhinder van deze werkzaamheden. Fietsers en voetgangers kunnen gewoon langs deze werkzaamheden.

Meer informatie >

Aanleg trambaan op de spoordijk

2 januari 2023 - Q2 2023

Tot de zomer van 2023 leggen we de trambaan aan op de spoordijk. We maken eerst de geluidschermen af, daarna leggen we de trambaan aan op de spoordijk: spoorstaven, dwarsliggers en ballast. In de bocht ligt het spoor op een onderlaag van beton, tussen het spoor zaaien we gras in. Op het rechte stuk van de spoordijk komt het spoor in ballast te liggen. Zodra alle spoorstaven aan elkaar zijn gelast en de ballast is gestort, komt er een stopmachine. Deze machine brengt het spoor op de juiste hoogte door de spoorstaven op te tillen en er ballast onder te trillen. Op de spoordijk gaan we ook verder met de bovenleiding. Daarnaast brengen we kabels en leidingen aan om alle installaties – zoals verlichting, slagbomen, seinen en overwegbellen – aan te sluiten. Tot slot slijpen we de sporen om aanwezige roest te verwijderen voordat de eerste testtrams over het spoor rijden.

Meer informatie >

Aanleg opstelterrein Amstelveen

2 januari 2023 - Q2 2023

Op het opstelterrein bouwen we een aantal voorzieningen die nodig zijn om de tram vanaf 2024 te laten rijden: een stroomvoorzieningsgebouw dat stroom omzet naar het juiste voltage voor de tram, een aantal opstelsporen waar trams ‘geparkeerd’ worden en een hal voor het wassen van trams en klein onderhoud. De werkzaamheden hiervoor zijn al enige tijd in volle gang en gaan dit jaar verder tot de zomer van 2023.

Meer informatie >

Aanplant van groen

23 januari 2023 - Q2 2023

Op locaties waar de werkzaamheden klaar zijn, planten we in het voorjaar van 2023 groen aan.

Meer informatie >

Omleiding bussen Faunalaan-busstation

3 oktober 2022 - Q2 2023

Van maandag 3 oktober 2022 tot eind juni 2023 rijden de bussen via een andere route: via de Boerlagelaan, de Prinses Christinalaan, de Zijdelweg, de Koningin Maximalaan en de Faunalaan (of andersom). De bushalte Burgemeester Kootlaan vervalt in beide richtingen per 3 oktober. Ook de fiets- en voetgangersoversteek bij deze bushalte wordt op die datum afgesloten. Vanaf 3 oktober maken reizigers:

  • richting Aalsmeer gebruik van de nieuwe bushalte Faunalaan ter hoogte van de Koekoek.
  • richting het busstation gebruik van de halte Gezondheidscentrum.

Om-en-om-regeling autoverkeer Zijdelweg

16 oktober 2022 - Q2 2023

Ter hoogte van het viaduct over de Zijdelweg geldt een om-en-om-regeling voor autoverkeer. Autoverkeer rijdt om en om over dezelfde rijbaan om het werkterrein heen.

Meer informatie >