Afbeelding

Monitoring nestkasten huismussen

Katja Torbijn | dinsdag 19 april 2022
Katja

In februari 2020 zijn er huismussenkasten bij diverse woningen rondom de spoordijk opgehangen. De huismussenpopulatie wordt drie jaar lang gemonitord door onze ecoloog. Dit jaar vindt de tweede meting plaats.

Tijdens de monitoring van vorig jaar waren al 15 van de 30 nestkasten in gebruik genomen door huismussen. Tussen half april en half mei onderzoekt onze ecoloog ook dit jaar weer op twee verschillende momenten – met een tussenpauze van minimaal 10 dagen – of de opgehangen nestkasten gebruikt worden door de huismus. We hopen dat er dit jaar opnieuw meer kasten in gebruik zijn genomen. Monitoring vindt plaats vanaf de openbare weg, als bewoner met een nestkast aan de gevel hoeft u hiervoor niet thuis te zijn. De ecoloog maakt een verslag van zijn bevindingen en deelt deze met het bevoegd gezag in Uithoorn.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

26 april 2022 | 17:16

Win Brouwer

De huis UPS-en zitten ook nog in het overgebleven groen, bijvoorbeeld inde bocht bij buitendijks. Vandaag deel van de begroeiing mechanisch verwijderd. Is broedseizoen, dus zou het groen niet aangetast worden. Wat vindt de Ecoloog hiervan? Er kan wel naar de nestkasten gekeken worden maar de mussen hebben overal hun heil gezocht.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
4 mei 2022 | 15:47

Katja Torbijn

Beste Win,

We hebben navraag gedaan bij de ecoloog. Het groen (bramenstruiken) is op verzoek van de ecoloog verwijderd. Kort voor het verwijderen heeft ze een broedvogelcontrole gedaan om te controleren of er geen broedende vogels in het groen zaten. Op één plekje zat een paartje Heggemussen te broeden, dit stukje is gemarkeerd en niet verwijderd. In de rest van het groen zaten geen broedende vogels, dus heeft de ecoloog dit deel vrijgegeven.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?