Afbeelding

Tijdelijke fietsoversteken Zijdelweg afgesloten in verband met veiligheid

Katja Torbijn | vrijdag 28 oktober 2022
Katja

Eerder deze maand wijzigde de verkeerssituatie op de Zijdelweg vanwege de werkzaamheden aan het viaduct over de busbaan. Sindsdien krijgen we verschillende meldingen uit de omgeving dat de situatie – met name voor overstekende scholieren – niet veilig is.

Naar aanleiding van die meldingen gingen we opnieuw in overleg met Dura Vermeer en de gemeente Uithoorn over mogelijke verbeteringen. Met elkaar is besloten beide tijdelijke fietsoversteken af te sluiten om gevaarlijke situaties te voorkomen. Vanaf maandagochtend 31 oktober aanstaande steken fietsers de Zijdelweg over via de al bestaande kruispunten: Sportlaan/Prinses Christinalaan en Aan de Zoom/Wiegerbruinlaan.

Omleidingsroutes voor autoverkeer en fietsters/voetgangers. Fietsroutes rond het viaduct per 31 oktober 2022

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

19 maart 2023 | 00:11

Martine Mulder

Hoe lang blijft fietspad dicht bij de willem klooslaan naar het zijdelwaardplein.

Met vriendelijke groet,

Martine Mulder.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
20 maart 2023 | 15:56

Stephanie Versteeg

Beste Martine, voor de Uithoornlijn voeren wij bij de Willem Klooslaan geen werkzaamheden uit. Ik moet u voor deze vraag doorverwijzen naar de gemeente Uithoorn. U kunt contact opnemen via gemeente@uithoorn.nl of via hun website http://www.uithoorn.nl.

Schrijf een reactie
+1
11 november 2022 | 07:21

Thomas

Dat de beide oversteken dicht zijn heeft volgens mij meer te maken met de doorstroming op de Zijdelweg. Die is overigens nu perfect,

Een ding snap ik niet. Wij hebben in Uithoorn twee belangrijke NOORD-ZUID verbingingen, de Zijdelweg en de Thamerlaan ……… Geweldige planning, beiden zijn op dit moment of gestremd of hebben om-en-om verkeer. Wie kan dit zo plannen ……

Compliment aan de weggebruiker dat er zo veel wordt omgereden en dat het geen verkeerschaos is geworden.

Schrijf een reactie
0
+1
1 november 2022 | 16:22

Leon Quaden

En nu is het gevaarlijk druk op die twee overgebleven kruispunten met overstekende scholieren. Dit is gepruts !!! Ga gewoon eens kijken. En zet ogenblikkelijk verkeersregelaar in.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
2 november 2022 | 15:18

Katja Torbijn

De oversteken bij de Wiegerbruinlaan en Prinses Christinalaan worden gemonitord door de gemeente Uithoorn en qua groentijden voor fietsers en voetgangers aangepast als dit ten behoeve van de doorstroming noodzakelijk is. Het inzetten van verkeersregelaars is niet wenselijk in combinatie met bestaande verkeerslichten. De verkeerslichten regelen de kruising en fietsers en voetgangers kunnen bij groen licht veilig oversteken.

Schrijf een reactie
+1
28 oktober 2022 | 20:39

M Vreeken

Hebben jullie er überhaupt bij stil gestaan dat er kinderen met de bus komen die naar het Alkwin moeten? En dus vanaf het busstation komen lopen? Met deze route moeten ze 800 meter extra afleggen. Je zal maar moeilijker ter been zijn, lekker dan. Zetten jullie vervoer in?

Misschien was het beter geweest om de Zijdelweg tijdelijk 1-richtingsverkeer te maken ipv (zoals meestal gebeurd bij werkzaamheden) de fietsers en voetgangers weer eens de pineut te laten zijn.

Niet dat oversteken bij de Wiegerdebruinlaan veiliger zal zijn gezien de aantallen fietsers….

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
2 november 2022 | 15:18

Katja Torbijn

Er is door verschillende experts (bouwkundigen, verkeersadviseurs, veiligheidsexperts van Dura Vermeer, de gemeente Uithoorn en de politie) lang nagedacht over hoe we het viaduct van de Zijdelweg aan kunnen passen én al het verkeer (voetgangers, fietsers en auto’s) door kunnen laten gaan. Op dit moment is de helft van het viaduct afgesloten bouwterrein, hier wordt het viaduct verwijderd en opnieuw opgebouwd. Vanwege de veiligheid en het ontbreken van wegdek kunnen hier geen mensen direct langslopen of fietsen. Daarom is op de Zijdelweg alleen aan de oostzijde (kant van het busstation) een fiets- en voetpad beschikbaar en geldt een om-en-om-regeling voor autoverkeer.

In eerste instantie leek het iedereen een goede oplossing om – met name scholieren – via tijdelijke oversteekplaatsen met verkeerslichten naar de school te laten lopen of fietsen, zo is omlopen of omfietsen niet nodig. Helaas werkte deze oplossing in de praktijk niet en ontstonden er onveilige situaties. Iets wat we juíst wilden voorkomen. Direct na de eerste meldingen hebben we opnieuw met alle experts gekeken naar alternatieven. Die zijn er helaas niet: voetgangers en fietsers kruisen op hun weg van/naar school het autoverkeer (ook als het viaduct eenrichtingsverkeer zou zijn). Dat betekent helaas dat we fietsers en voetgangers vanuit veiligheidsoverwegingen naar de naastgelegen kruisingen (Wiegerbruinlaan en Prinses Christinalaan) verwijzen om daar de Zijdelweg over te laten steken. Die route is circa 500 meter langer dan de rechtstreekse looproute vanaf het busstation via de fietstunnel naar het Alkwin College, dit betekent circa 7 minuten langer lopen ten opzichte van de rechtstreekse route. We begrijpen dat deze langere route – met name voor scholieren die gebruik maken van het openbaar vervoer – erg vervelend is. De situatie duurt tot eind februari 2023, daarna is het fiets- en voetpad aan de westzijde van de Zijdelweg weer in gebruik. De oversteken bij de Wiegerbruinlaan worden gemonitord door de gemeente Uithoorn en qua groentijden voor fietsers en voetgangers aangepast als dit ten behoeve van de doorstroming noodzakelijk is.

Schrijf een reactie
+1
10 november 2022 | 20:51

Jolanda Thirij

In zeven minuten langer lopen? Ja, als je gaat hardlopen misschien. Maar niet als je een kleine brugpieper bent, met een zware rugzak op je rug. Om van de kinderen die slecht ter been zijn nog maar niet te spreken…
En dat nog tot eind februari…

Schrijf een reactie
0
+1
Wil u dit bericht delen?