Afbeelding

Nieuwe fase viaduct Zijdelweg vanaf 12 februari

Katja Torbijn | woensdag 25 januari 2023
Katja

Sinds oktober werken we aan het viaduct in de Zijdelweg. In februari ronden we het nieuwe, dunnere dek aan de zijde van het Alkwin College af. Aansluitend starten we met het verwijderen van de andere helft van het viaduct en de bouw van een nieuw, dunner dek (zijde busstation). Dat betekent dat de verkeerssituatie op de Zijdelweg in februari verandert.

Het ombouwen van de verkeerssituatie doen we in meerdere stappen, deels in de nacht:

 • Nachten van woensdagavond 8 februari tot en met zondagochtend 12 februari (19.00-05.00 uur, fase 1):
  Ombouwen van de verkeerssituatie op het viaduct naar de nieuwe werksituatie (asfalteren nieuwe wegdek, (ver)plaatsen afzettingen en verkeersmaatregelen, verwijderen tijdelijke verkeerslichten)
 • Maandag 13 februari – half mei 2023, fase 2:
  Vervangen van het bestaande tunneldek aan de zijde van het busstation door een dunner, steviger dek
 • Nachten van maandagavond 8 mei tot en met vrijdagochtend 12 mei (19.00-05.00 uur, fase 3):
  Verwijderen van alle tijdelijke verkeersmaatregelen, asfalteren van het nieuwe wegdek en de laatste afrondende werkzaamheden op het viaduct

Fase 1: Nachtwerkzaamheden van woensdag 8 februari tot en met zondag 12 februari 2023

In vier nachten passen we de verkeerssituatie aan naar de nieuwe situatie. We asfalteren het nieuwe wegdek (zijde Alkwin College), plaatsen afzettingen en verkeersmaatregelen en passen de tijdelijke verkeerslichten aan.

Hinder

We voeren deze werkzaamheden uit bovenop het viaduct. Omwonenden ervaren mogelijk geluidhinder van de werkzaamheden (bouwverkeer/machines). Werkzaamheden die veel geluid geven, doen we zo vroeg mogelijk op de avond. Voor weggebruikers is de Zijdelweg in de volgende avonden en nachten afgesloten voor verkeer, tussen 19.00 en 05.00 uur:

 • Woensdag 8 op donderdag 9 februari 2023
 • Donderdag 9 op vrijdag 10 februari 2023
 • Vrijdag 10 op zaterdag 11 februari 2023
 • Zaterdag 11 op zondag 12 februari 2023 (reserve)

Verkeer wordt omgeleid via de Wiegerbruinlaan, de Boerlagelaan en de Prinses Christinalaan. Fietsers en voetgangers kunnen wel over het viaduct via één zijde van de weg.

Fase 2: vervangen tunneldek zijde busstation van maandag 13 februari tot half mei 2023

Op het werkterrein van het viaduct Zijdelweg slopen we het dek door delen van het dek – van onderaf, vanaf de busbaan – weg te knippen. De brokstukken voeren we af en slopen we op een andere plek, zodat u er geen last van heeft. Daarna bouwen we de wanden en het dek weer op. Dat doen we met prefab (voorgebouwde) delen. Aansluitend brengen we het nieuwe beton en asfalt aan. We voeren de werkzaamheden zoveel mogelijk vanaf de busbaan uit, maar ook op het viaduct vinden werkzaamheden plaats. Werkvoorbereider Wim Frasa licht in een eerder interview de werkzaamheden en aanpak toe.

Hinder voor omwonenden

Als omwonende kunt u hinder van de werkzaamheden ervaren in de vorm van geluid, stof en trillingen. Vooral het slopen van het dek kan hinder van trillingen en geluid veroorzaken in de periode van donderdag 16 februari tot en met woensdag 8 maart 2023. We treffen maatregelen om de hinder zoveel mogelijk te beperken, zoals het nathouden van de werklocaties. Werkzaamheden die veel geluidoverlast veroorzaken voeren we zoveel mogelijk buiten de tentamen- en examenperiodes uit.

Hinder voor weggebruikers

Van half februari 05.00 uur tot half mei 2023 rijdt het verkeer langs de werkzaamheden via een zogenaamde slinger. Gemotoriseerd verkeer krijgt te maken met een snelheidsbeperking. Fietsers en voetgangers kunnen in deze periode over het viaduct aan de kant van het Alkwin College. Het fietspad langs de busbaan, onder het viaduct door, is gewoon in gebruik.

Fase 3: Nachtwerkzaamheden van maandag 8 mei tot en met vrijdag 12 mei 2023

In drie nachten (en een reservenacht) verwijderen we de tijdelijke verkeersmaatregelen en asfalteren we het nieuwe wegdek. Om deze werkzaamheden veilig uit te voeren, sluiten we de Zijdelweg af in de volgende nachten tussen 19.00 en 05.00 uur:

 • Maandag 8 op dinsdag 9 mei 2023
 • Dinsdag 9 op woensdag 10 mei 2023
 • Woensdag 10 op donderdag 11 mei 2023
 • Donderdag 11 op vrijdag 12 mei 2023 (reserve)
Hinder

We voeren deze werkzaamheden uit bovenop het viaduct. Omwonenden ervaren mogelijk geluidhinder van de werkzaamheden (bouwverkeer/machines). Werkzaamheden die veel geluid geven, doen we zo vroeg mogelijk op de avond. Voor weggebruikers is de Zijdelweg in de avonden en nachten afgesloten voor verkeer, tussen 19.00 en 05.00 uur. Verkeer wordt omgeleid via de Wiegerbruinlaan, de Boerlagelaan en de Prinses Christinalaan. Fietsers en voetgangers kunnen wel over het viaduct via één zijde van de weg.

Viaduct vanaf half mei weer volledig in gebruik

Half mei zijn de werkzaamheden op het viaduct Zijdelweg afgerond. Zodra het nieuwe dek geasfalteerd is en alle tijdelijke verkeersmaatregelen verwijderd zijn, is het viaduct weer volledig in gebruik voor alle verkeer.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

1 februari 2023 | 16:57

Jolanda

Wanneer kunnen de scholieren weer gebruik maken van de tunnel?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
2 februari 2023 | 08:50

Katja Torbijn

Als de verkeerssituatie is aangepast, kunnen scholieren en andere gebruikers weer door de tunnel. We verwachten vanaf zaterdagochtend 11 februari. Als het tegenzit hebben we ook de reservenacht nodig, en kan de tunnel vanaf zondag 12 februari weer gebruikt worden.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?