Afbeelding

Veelgestelde vraag: “Wanneer planten jullie het groen rond de Uithoornlijn aan?”

Katja Torbijn | maandag 23 januari 2023
Katja

Nu de aanleg van de trambaan op sommige plaatsen al vergevorderd is, krijgen we van verschillende volgers de vraag wanneer we het groen rond de trambaan aanplanten. Goed nieuws: hier starten deze maand mee! Aanplanten doen we op de plekken waar geen werkzaamheden meer plaatsvinden en gefaseerd in het hele voorjaar: op het beste moment voor die specifieke plant, struik of boom. Daarmee verhogen we de kans dat het groen ‘goed aardt’ en langdurig gezond blijft. Die planning stelden we op samen met de ecoloog van het project. Wat planten we wanneer?

Gefaseerd planten

We planten eerst bomen en struiken. Dat doen we voordat het voorjaar echt begint: in januari, februari en begin maart. Zo kunnen planten en struiken gaan bloeien als het warmer weer wordt. Denk hierbij aan de Mongoolse lindes die we op het talud richting de N201 planten, maar ook aan de bomen en struiken die we planten in de nieuw ingerichte straat Aan de Zoom. Rondom de stroomvoorzieningsgebouwen aan de Amsterdamseweg en Boerlagelaan brengen we extra beplanting aan en bij de parkeerplaatsen in de Stationsstraat en Faunalaan planten we groene hagen aan.

Van maart tot en met juni zaaien we de plekken in waar gras- of kruidenmengsels komen, bijvoorbeeld op de spoordijk langs de trambaan. Juist bij dit groen is het belangrijk dat de zon al voldoende kracht heeft om het zaaigoed te laten ontkiemen. Het planten is dus afhankelijk van het weer. Specifieke afspraken over beplanting met omwonenden komen we volgens dezelfde planning na.

Uitwerking thematafel groene inpassing

Tijdens online bijeenkomsten in 2021 maakten we tijdens de thematafel groene inpassing met geïnteresseerde bewoners aanvullende plannen voor de groene inrichting rond de Uithoornlijn. Komend half jaar voeren we deze plannen uit, zoals het aanplanten van extra groen langs de Faunalaan. Hiermee verminderen we het zicht op de trambaan. Daarnaast plaatsen we ook de extra maatregelen rondom de spoordijk, zoals de nestkasten, ijsvogelwand, vleermuispaal, eendenkorf en het insectenhotel. Ook de aquaflorarollen langs de damwand bij Wederik worden aangebracht.

Klimplanten tegen de geluidschermen

In het gebied tussen de Randweg en de Zijdelweg brengen we de beplanting tegen de nieuwe geluidschermen zo snel mogelijk aan nadat de schermen zijn geplaatst. Tegen de schermen komen verschillende soorten beplanting, zodat de schermen straks een gevarieerd uiterlijk hebben. De mix van beplanting bestaat uit klimop, wilde wingerd, wilde kamperfoelie en vuurdoorn.

Klein deel van de groenwerkzaamheden in het najaar

In het komende half jaar brengen we op de locaties waar de werkzaamheden voor de Uithoornlijn afgerond zijn de beplanting aan. Dat doen we in verschillende fases en op verschillende momenten, zodat het groen het beste kan groeien en ontkiemen. Op sommige locaties bouwen we tot in de zomer door. Daar planten we het groen in het najaar aan, als de droogte en warmte van de zomer voorbij is.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

9 juni 2023 | 09:19

Hans

Goedemorgen, Kunt u melden wanneer de werkzaamheden in de bocht aan de wederik zijde afgerond worden. Na het plaatsen van de bovenleidingen zijn er op het oog weinig werkzaamheden. Aan de wederik zijde moet er nog opgeruimd worden, bouwhekken verwijderd worden, groen gepland worden etc. Dit geld ook voor het veldje waar de ruimte voor het water is gecreeerd. Ook hier staan er nog bouwhekken en het onkruid groeit bijna de schuren in. Bij voorbaat dank voor u reactie.

Schrijf een reactie
0
+1
11 juni 2023 | 21:36

Hans

Morgen

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
13 juni 2023 | 17:54

Stephanie Versteeg

Beste Hans, ik heb begrepen dat uw vraag inmiddels is beantwoord. Mocht u verder vragen hebben kunt u altijd contact opnemen. Een fijne avond gewenst!

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?