Afbeelding

Wat gebeurt er tot…2024?

Stephanie Versteeg | vrijdag 30 juni 2023
Stephanie

Iedere maand deelden we een overzicht van werkzaamheden die in de komende periode op de planning staan. Op dit moment is de aanleg van de Uithoornlijn, en daarmee de bouwfase, grotendeels afgerond. Half juni is de Uithoornlijn succesvol aangesloten op de Amstelveenlijn. Dat betekent dat de tram straks door kan rijden richting Uithoorn en de testperiode officieel is gestart. Om die reden nemen we ook afscheid van deze maandelijkse update. Het testen duurt tot en met de zomer van 2024. Wat gebeurt er allemaal in die periode?

De tram is onderweg

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan de aanleg van de Uithoornlijn. Vanaf half juni is de volgende periode gestart waarin we het spoor, de bovenleiding en de bijbehorende systemen uitgebreid testen. Dit gebeurt eerst zonder trams en later door een groot aantal testritten met trams (zonder passagiers). Deze testperiode is bedoeld om de Uithoornlijn in de zomer van 2024 zonder problemen én volgens dienstregeling in gebruik te nemen.

Testen van juni 2023 tot juli 2024

De testperiode duurt een jaar en bestaat uit 3 fasen. In deze planning is rekening gehouden met waardevolle lessen die zijn opgedaan bij de ingebruikname van de Amstelveenlijn, zoals bepaalde storingen. Ook is tijd ingepland dat er geen trams rijden om werkzaamheden uit te voeren die uit de testen naar voren komen. Op deze pagina leest u meer over de planning en de verschillende fasen.

Veiligheid voorop

Vanaf deze zomer rijden er met regelmaat testtrams (zonder passagiers) op het spoor. Dat betekent opletten bij het oversteken van het spoor en waarschijnlijk ook wennen aan de bijbehorende tramgeluiden. Voor extra veiligheid staan tijdens de testritten verkeersregelaars bij de overwegen totdat de systemen veilig zijn om te gebruiken. Ook staat er vanaf nu stroom op de bovenleiding. Het betreden van de trambaan is daarom niet toegestaan en gevaarlijk. In dit artikel leest u hoe wij u blijven informeren over de testperiode en de komst van de tram.

Afrondende werkzaamheden tot eind 2023

Tot het einde van het jaar vinden langs het hele tracé nog afrondende werkzaamheden plaats. Zoals het verder aanplanten van het groen, plaatsen van de fietsenstallingen, uitvoeren van straatwerkzaamheden, inrichten van de tramhaltes en het verhelpen van restpunten. Meer informatie over de afrondende werkzaamheden volgt volgende week op onze website.

Rij vanaf zomer 2024 mee!

De testen vinden plaats tot de zomer van 2024 en steeds zonder passagiers, waarna de Uithoornlijn opengaat voor iedereen. Vanaf dat moment vormen de Uithoornlijn en Amstelveenlijn samen de Amsteltram. De eerste regionale tramverbinding vanuit Amsterdam.

Open dag: zaterdag 1 juli

Op zaterdag 1 juli houden we open dag bij de Uithoornlijn! Deze dag vieren we het einde van de bouwfase en de start van de testperiode. Tussen 09.00 en 12.30 uur is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen. Wij laten u graag de nieuwe trambaan zien. Daarnaast zijn tal van activiteiten voor jong en oud. Aanmelden is niet nodig.

Locaties: op de bouwhub (ingang via de Randweg) en halte Aan de Zoom. Kijk hier voor meer informatie.

Meer informatie en contact

Tijdens de testperiode houden wij u via onze gebruikelijke kanalen op de hoogte van het project, de testperiode en de werkzaamheden: telefoon, e-mail, de BouwApp of Facebook.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

6 november 2023 | 13:14

Hans Gerhards

Kan je al met testritten meerijden

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
6 november 2023 | 15:50

Stephanie Versteeg

We begrijpen de interesse! Helaas is dat niet mogelijk en zijn zover bekend alle testritten zonder passagiers. Dat heeft ermee te maken
dat GVB vanaf februari nog ruim 250 bestuurders moet opleiden voor het nieuw stuk spoor.

Schrijf een reactie
+1
2 juli 2023 | 18:25

J.Frankrn

Is er meer duidelijkheid te geven wanneer de testtrams rijden. Veel tramliefhebbers komen uit het land. En het is niet fijn als blijkt dat de trambanen zijn afgezet met hekken.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
3 juli 2023 | 15:56

Stephanie Versteeg

Het is nog onduidelijk wanneer maar zodra de eerste testtram gaat rijden delen wij direct de foto’s op onze kanalen, houd die dus zeker in de gaten. Verder gaan er vanaf eind augustus (na de bouwvak) vaker testtrams in Uithoorn rijden. En vanaf februari, wanneer GVB gaat testen, neemt het aantal testritten per dag toe. Wel goed om te weten is dat voor de veiligheid de tramhaltes gedurende de hele testperiode afgezet blijven met bouwhekken.

Schrijf een reactie
+1
30 juni 2023 | 19:28

Fam. Pijnenburg

Wordt er ook nog wat gedaan aan de herrie op het kruispunt ( de rails liggen te laag in het wegdek, daardoor is het een herrie als er verkeer over heen rijd)Boerlagelaan Tramstation.

Schrijf een reactie
0
+1
3 juli 2023 | 11:15

Wout

Jullie hebben inmiddels 2x keer uitgebreid antwoord op deze vraag gehad. Gaan we dezelfde vraag nu onder ieder artikel krijgen omdat het gegeven antwoord niet bevalt?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
4 juli 2023 | 13:54

Stephanie Versteeg

Helaas is het niet mogelijk dit geluid te verminderen. Dit is namelijk ‘normaal’ geluid voor een locatie waar gemotoriseerd verkeer een trambaan kruist. Indien u hier een aanvullende vraag over heeft kunt u ons het beste mailen naar info@uithoornlijn.nl.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?