Afbeelding

Werkzaamheden spoordijk Randweg-Wederik januari-juni 2023 (bewonersbrief)

Katja Torbijn | vrijdag 6 januari 2023
Katja

Sinds de zomer vinden er werkzaamheden plaats op de spoordijk voor de aanleg van de tram.

Omwonenden ontvingen eerder deze week een brief met informatie over de werkzaamheden in de eerste helft van 2023 op en rond de spoordijk tussen de Randweg en de aansluiting op de busbaan.

Aanleg trambaan op de spoordijk: januari tot en met juni 2023

In het nieuwe jaar maken we eerst de geluidschermen af, daarna leggen we de trambaan aan op de spoordijk: spoorstaven, dwarsliggers en ballast. In de bocht ligt het spoor op een onderlaag van beton, tussen het spoor zaaien we gras in. Op het rechte stuk van de spoordijk komt het spoor in ballast te liggen. Zodra alle spoorstaven aan elkaar zijn gelast en de ballast is gestort, komt er een stopmachine. Deze machine brengt het spoor op de juiste hoogte door de spoorstaven op te tillen en er ballast onder te trillen. Op de spoordijk gaan we ook verder met de bovenleiding. Daarnaast brengen we kabels en leidingen aan om alle installaties – zoals verlichting, slagbomen, seinen en overwegbellen – aan te sluiten. Tot slot slijpen we de sporen om aanwezige roest te verwijderen voordat de eerste testtrams over het spoor rijden.

Hinder voor omwonenden

Het boren van de palen voor de bovenleidingsmasten en de werkzaamheden van de stopmachine kunnen overlast van geluid en lichte trillingen veroorzaken. Ook het lassen en slijpen van de spoorstaven veroorzaakt geluid. Tijdens het verwerken van de ballast voorkomen we stofvorming door de ballast nat te houden. We gebruiken basaniet, een kwartsloze steensoort.

Werkzaamheden rond de Randweg: tot en met april 2023

Op en rond de Randweg vinden tot en met april verschillende werkzaamheden plaats: we bouwen een nieuwe brug over de Hoofdtocht en leggen de spoorwegovergang aan op de kruising van de spoordijk met de Randweg.

Tot 24 maart 2023

De aanleg van de brug over de Hoofdtocht en het verwijderen van de tijdelijke brug voor bouwverkeer vindt in meerdere fases plaats tot eind maart 2023. Ook treffen we voorbereidingen voor de aanleg van de spoorwegovergang in de Randweg. Omwonenden kunnen hinder in de vorm van geluid en trillingen ervaren. Autoverkeer maakt vanaf eind februari tot vrijdag 24 maart in beide richtingen gebruik van dezelfde rijstrook (om-en-om-regeling). Voor voetgangers en fietsers zijn er geen aanpassingen.

Weekend 24-27 maart 2023

In het weekend van vrijdag 24 tot en met maandagochtend 27 maart leggen we de spoorwegovergang op de kruising van de spoordijk met de Randweg aan. We verwijderen eerst het bestaande asfalt. Vervolgens leggen we de overweg (een betonnen plaat met de rails hier al op aangebracht) in één keer op zijn plek. Daarna storten we ballast rond de kruising, asfalteren we rond de overweg en richten we de kruising verder in. We werken in deze periode 24 uur per dag door. Omwonenden ervaren geluid en trillingen van de werkzaamheden. Waar mogelijk voeren we werkzaamheden die veel geluid veroorzaken (zoals de stopmachine die nabij de overgang het spoor op hoogte brengt) overdag uit. Om stofvorming te voorkomen, houden we ballast nat.

De Randweg is dit weekend afgesloten voor alle verkeer. Er zijn omleidingsroutes voor automobilisten (via de Koningin Maximalaan en de Noorddammerweg), fietsers en voetgangers (beide via de Bieslookbruggen, die we hiervoor tijdelijk openstellen).

Vanaf 27 maart 2023

Zodra de overweg geplaatst is, brengen we de overwegbomen, seinen en detectielussen aan op en rond de spoorwegovergang. Verkeer leiden we plaatselijk om de werkzaamheden heen.

Werkzaamheden Bieslookbruggen: januari-eind april 2023

Eind april gaan de Bieslookbruggen weer definitief open voor fietsers en voetgangers. De aanleg van de trambaan tussen de Randweg en Aan de Zoom is dan klaar, er rijdt dan geen bouwverkeer meer over dit deel van de spoordijk (incidenteel nog mogelijk onder begeleiding van een verkeersregelaar). Voordat de Bieslookbruggen open gaan, richten we de straat Bieslook (voor de huisnummers 2-14) opnieuw in. Bewoners ontvingen hier eerder aparte informatie over.

Werkzaamheden Aan de Zoom: januari-juni 2023

Op en rond Aan de Zoom en de kruising met de spoordijk vinden tot en met juni 2023 verschillende werkzaamheden plaats. We bouwen hier halte Aan de Zoom en leggen de spoorwegovergang aan op de kruising tussen de spoordijk en Aan de Zoom/Faunapad. Ook herstraten we in januari 2023 het voetpad langs Zonnedauw.

Halte Aan de Zoom

Tot en met juni 2023 bouwen we aan halte Aan de Zoom: we bouwen de tramperrons en richten deze in, plaatsen de fietsenstallingen aan beide zijden van het spoor en installeren de technische installaties voor onder andere de verlichting. Als omwonende ervaart u mogelijk geluidhinder van deze werkzaamheden. Fietsers en voetgangers kunnen gewoon langs deze werkzaamheden.

Spoorwegovergang

In de periode van januari tot en met juni 2023 richten we in meerdere fases de spoorwegovergang op de kruising tussen de spoordijk en Aan de Zoom/Faunapad in. Deze oversteek blijft open voor fietsers en voetgangers, behalve tussen zaterdag 25 februari en zondagavond 5 maart 2023 (voorjaarsvakantie). Dan geldt er een omleidingsroute voor fietsers en voetgangers via de Bieslookbruggen, deze stellen we hier tijdelijk voor open. Gedurende de werkzaamheden aan de spoorwegovergang krijgen fietsers en voetgangers te maken met verschuivingen van het fiets- en voetpad. Omwonenden ervaren mogelijk hinder in de vorm van geluid en trillingen, onder andere tijdens het aantrillen van het straatwerk.

Aanplanten van groen

Tussen januari en april planten we verschillende soorten groen rond de spoordijk, bijvoorbeeld tegen de woningzijde van de geluidschermen, maar ook bij de vernieuwde weginrichting van Aan de Zoom en de parkeerplaatsen in de Faunalaan. Dit doen we volgens het ontwerp uit de eerdere thematafels.

Werktijden

We werken in principe van maandag tot en met zaterdag overdag tussen 07.00 en 19.00 uur. Daarnaast werken we in de voorjaarsvakantie ook in het weekend door en maken we langere werkdagen, om zoveel mogelijk werk in een korte tijd uit te voeren. In het weekend van 24-27 maart werken we 24 uur per dag door. Voor weekend-, avond- en nachtwerk vragen we een aparte vergunning aan.

Aansluiting Uithoornlijn op bestaande Amstelveenlijn

De Amstelveenlijn en de Uithoornlijn vormen straks samen één tramlijn: lijn 25. In juni 2023 sluiten we de systemen van het nieuwe deel aan op het bestaande deel. Dan start ook de testfase van trams over het nieuwe spoor van de Uithoornlijn, vooruitlopend op het in gebruik nemen van de tramlijn in de zomer van 2024. We communiceren tegen die tijd over deze nieuwe fase.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

30 januari 2023 | 21:31

Henk Dijk

een testfase van 1 jaar is wel erg lang, kan dat niet sneller ?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
1 februari 2023 | 09:30

Katja Torbijn

Hallo Henk, we willen eventuele kinderziektes zoveel mogelijk voor ingebruikname opsporen en oplossen, daarom een uitgebreide testfase. Die bestaat uit het testen van alle technische systemen en daarnaast uit het opleiden van de trambestuurders. We zullen hier tegen de zomer een uitgebreide toelichting over geven op deze website.

Schrijf een reactie
+1
6 januari 2023 | 13:44

van der Dussen

Wanneer zijn de werkzaamheden thv Weegbree klaar?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
9 januari 2023 | 09:32

Katja Torbijn

Hallo Frans, de werkzaamheden zijn tegen de zomer 2023 afgerond. Groet, Katja

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?