Afbeelding

Aansluiting Uithoornlijn en Amstelveenlijn van 9 tot 19 juni

Stephanie Versteeg | dinsdag 6 juni 2023
Stephanie

Voordat binnenkort de eerste testtrams op de nieuwe Uithoornlijn te zien zijn, wordt eerst de Uithoornlijn aangesloten op de Amstelveenlijn. Dat gebeurt tussen vrijdagavond 9 juni 18.00 uur en maandagochtend 19 juni 07.00 uur. In deze periode werken we dag en nacht door. Tijdens de werkzaamheden gaat het bestaande opstelterrein een aantal dagen buiten gebruik. Zo kunnen we het doorgaande hoofdspoor, de beide opstelterreinen en alle systemen veilig op elkaar aansluiten.

Vooral het aansluiten van de bovenleiding kost veel tijd, vertelt Frank Pankras, projectleider uitvoering bij Dura Vermeer. Het verbinden van de rails gaat sneller, geeft hij aan: “De sporen van de Uithoornlijn en de Amstelveenlijn liggen al bijna tegen elkaar aan.” Voor de werkzaamheden aan de bovenleiding is het belangrijk dat eerst de rails goed op elkaar aansluiten. Het werk aan de bovenleiding gebeurt namelijk met hoogwerkers die over het spoor rijden. Tussen 9 en 19 juni worden niet alleen de rails en de bovenleiding van de Uithoornlijn en de Amstelveenlijn met elkaar verbonden; ook richten we de stroomvoorziening in.

Groepenkasten inrichten

Dat houdt onder ander in dat een deel van de schakelkasten van de tramlijn – elektrische groepenkasten, legt Frank uit – heringedeeld of uitgebreid worden. “Bij het bestaande opstelterrein komt bijvoorbeeld een extra groep en we delen sommige groepen anders in.” Deze herinrichting gebeurt zo, dat de Amstelveenlijn volgens dienstregeling kan blijven rijden. Bovendien is het na de werkzaamheden mogelijk om de spanning van de bovenleiding van de Uithoornlijn te halen, zonder dat dit voor de Amstelveenlijn gevolgen heeft. Dat kan tijdens de testperiode van de Uithoornlijn soms nodig zijn.

Frank verwacht niet dat de komende werkzaamheden veel overlast gaan geven. “Behalve misschien van het werk aan de bovenleiding, dat kan wat geluidshinder geven. En in het weekend van 17 en 18 juni testen we alle groepen en bovenleidingen, om zeker te weten dat het hele stroomsysteem goed en veilig is ingericht.” Die tests vinden ’s nachts plaats, vult Marc Martens aan – manager uitvoering namens de gemeente Amsterdam. Hij licht toe: “Daarvoor sluiten we alle gelijkvloerse kruisingen in de gemeente Uithoorn en tussen het opstelterrein en de halte Westwijk in de gemeente Amstelveen kort af; vermoedelijk maar vijf minuten per overweg. We zetten dan verkeersregelaars in.”

Hinder Amstelveenlijn

Ook voor reizigers op de Amstelveenlijn zorgen de werkzaamheden vermoedelijk niet voor hinder. Wel heeft GVB een aantal dagen minder materieel, geeft Marc aan. “Tijdens de werkzaamheden blijven verschillende trams op het opstelterrein staan. GVB kan ze niet gebruiken zolang dit terrein buiten gebruik is. Daardoor zijn er tijdelijk minder reservetrams.” Hij verwacht niet dat dit voor problemen zorgt. Ook noemt hij dat de verbreding van de A9 bij Amstelveen in het weekend van 17 en 18 juni zorgt voor een aangepaste dienstregeling, hoewel dit losstaat van de geplande werkzaamheden aan de tramlijn. “Het traject tussen Stadshart en Westwijk is dan tijdelijk buiten gebruik.”

Bij de werkzaamheden heeft het prioriteit om het bestaande opstelterrein snel weer te kunnen vrijgeven, benadrukt Frank. “Pas daarna ligt de focus op de ingebruikname van de Uithoornlijn.” Op de vraag of het risico bestaat dat het niet lukt om beide tramlijnen goed op elkaar aan te sluiten, antwoordt hij: “Niet echt. En als dat toch zo is, kunnen we altijd de oorspronkelijke situatie terugbrengen.” Marc vult aan: “Als we het niet aangesloten krijgen, kunnen we niet met de testperiode starten. Maar we weten precies wat er moet gebeuren.”

Naar Amstelveen rijden

Zodra de Uithoornlijn en de Amstelveenlijn op elkaar aangesloten zijn, kun je in theorie van Uithoorn naar Amstelveen rijden, en terug. Al duurt het nog tot de zomer van 2024 voordat dit realiteit is voor reizigers. Wel bestaat de mogelijkheid dat tijdens de testperiode van de Uithoornlijn doorgereden wordt naar Amstelveen, geeft Marc aan: “Dat zijn we nog aan het onderzoeken.” Frank vult aan: “We testen tijdens deze periode eerst de systemen op de Uithoornlijn zelf en vinken af of alles werkt. Dat heeft voorrang.”

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

18 juni 2023 | 20:36

Aj

IK KAN NIET WACHTEN!

Schrijf een reactie
0
+1
8 juni 2023 | 21:45

Peter

…pas in de zomer van 2024. Een beetje doorwerken dan kan hij nog voor de Kerst in de exploitatie!

Schrijf een reactie
0
+1
8 juni 2023 | 18:23

SN

Wanneer meer nieuws over de uitbreiding van het opstelterrein en evt tekeningen daarvan voor het publiek?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Stephanie Versteeg
9 juni 2023 | 09:34

Stephanie Versteeg

Deze maand maken we nieuwe luchtfoto’s waarop ook het nieuwe opstelterrein duidelijk te zien zal zijn! Naar welk nieuws over het opstelterrein bent u nog meer benieuwd?

Schrijf een reactie
+1
6 juni 2023 | 20:31

Piet Zoetemeijer

Is er al bekend wanneer de onderdoorgang van de Zijdelweg bij het Busstation gereed is, zodat er weer busverkeer mogelijk is.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marije Mooij
7 juni 2023 | 11:15

Marije Mooij

Vanaf zondag 9 juli wordt de busbaan tussen het busstation en de Faunalaan weer in gebruik genomen.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?