Afbeelding

Veelgestelde vraag: “Voeren jullie opnames aan de woningen langs de Uithoornlijn?”

Katja Torbijn | woensdag 18 augustus 2021
Katja

De bouw van de Uithoornlijn komt dichterbij. Begin 2022 starten we met de aanleg van de nieuwe tramlijn, maar nu al vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats. De laatste tijd ontvangen we van verschillende bewoners, die direct langs de tramlijn wonen, de vraag of we opnames doen van de woningen voordat de werkzaamheden starten. Het antwoord is: ja dat doen we zeker. Omwonenden die in aanmerking komen voor zo’n bouwkundige vooropname, ontvangen hier van ons bericht over. Omgevingsmanager Lummieke IJmker van Dura Vermeer licht een en ander toe.

Bouwkundige vooropname

Voordat een aannemer met werkzaamheden begint die trillingen kunnen veroorzaken, is het gebruikelijk de bouwkundige staat van huizen en gebouwen in de directe nabijheid van de werkzaamheden vast te leggen. Lummieke: ”We zijn verplicht om dit door een onafhankelijk bureau te laten doen. De vooropnames voor de Uithoornlijn worden uitgevoerd door Fides Expertise.” “Fides bepaalt eerst welke werkzaamheden impact hebben op de omgeving en bepaalt daarmee welke panden in aanmerking komen voor een bouwkundige opname. Daarna maken zij een afspraak om langs te komen en stellen tijdens het bezoek aan het pand een bouwkundig opnamerapport op. In dat rapport legt Fides elk relevant gebrek binnen en buiten vast in zowel tekst als beeld,” legt de omgevingsmanager uit.

Wie krijgt zo’n opname?

Wie een bouwkundige vooropname krijgt, bepaalt Dura Vermeer samen met Fides en de projectorganisatie op basis van verschillende factoren. “We kijken onder andere naar het soort werkzaamheden en de afstand van de woning tot de werklocatie,” vertelt Lummieke. “Panden binnen een straal van vijftig meter tot werkzaamheden die trillingen veroorzaken krijgen een vooropname,” vervolgt ze.

Planning

We bouwen de Uithoornlijn gefaseerd. Dat betekent dat Fides ook de vooropnames in fases uitvoert. Lummieke: “We plannen deze opnames in enkele weken voordat de werkzaamheden op een specifieke locatie starten. Zo zijn de bouwkundige rapporten zo actueel mogelijk. Globaal vinden de vooropnames plaats tussen september 2021 en zomer 2022. Het kan dus zijn dat een bewoner langs de spoordijk onze uitnodiging eerder ontvangt dan iemand die bij halte Uithoorn Centrum woont.” Bewoners die in aanmerking komen voor een bouwkundige vooropname krijgen hier eerst een brief over van de projectorganisatie en daarna van Fides. In de brief staat hoe bewoners een afspraak kunnen maken.

Toch schade

Als er ondanks diverse voorzorgsmaatregelen toch schade ontstaat aan een woning, biedt het opnamerapport duidelijkheid. “Met het opnamerapport is het mogelijk om bij eventuele schade te bepalen of deze door onze werkzaamheden kan zijn veroorzaakt, of dat de schade al eerder bestond,” vertelt Lummieke. Als u schade opmerkt aan uw woning, kunt u dit via een schadeformulier aan ons laten weten. Het schadeformulier gaat naar de afdeling Verzekeringszaken van Dura Vermeer. Een contactpersoon van deze afdeling neemt contact met u op en geeft aan wat de te volgen stappen zijn. Zo kan het zijn dat er een schade-expert wordt ingeschakeld als de aard en omvang van de schade dat vraagt.

De eerste bouwkundige vooropnames vinden in september plaats. “We treffen diverse maatregelen op de kans op schade aan woningen te verkleinen, onder andere door andere bouwmethodes te hanteren. “We nemen het zekere voor het onzekere en willen de zaken netjes afhandelen als er zich toch iets voordoet. We hopen daarom dat iedereen die een uitnodiging ontvangt meewerkt aan de vooropnames!”

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

16 september 2021 | 21:05

j Brian

Gaat de tram onder de 201 door

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Katja Torbijn
17 september 2021 | 09:08

Katja Torbijn

De tram gaat straks via een viaduct over de N201 heen. Groet, Katja

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?