Afbeelding

Veelgestelde vraag: hoe verandert de verkeerssituatie Buitendijks/ Faunalaan?

Katja Torbijn | vrijdag 23 september 2022
Katja

Vanwege de komst van de trambaan verandert de verkeerssituatie rond de oversteek Aan de Zoom-Faunalaan. Binnenkort vindt de eerste wijziging plaats: we passen de ontsluiting van de wijk Buitendijks aan. Al in de ontwerpfase van het project is ervoor gekozen de spoorovergang bij halte Aan de Zoom uitsluitend in te richten voor langzaam verkeer: fietsers en voetgangers. Dat komt de veiligheid rond deze spoorovergang ten goede. Daarnaast wordt de straat Aan de Zoom vlak voor de spoordijk doodlopend voor gemotoriseerd verkeer. Wat betekent dit voor de bewoners van Buitendijks en de Faunalaan? We vroegen het aan Marc Martens, manager uitvoering van de projectorganisatie Uithoornlijn.

Tijdelijke situatie

Door de aanpassingen in de straat Aan de Zoom verandert de ontsluiting van de wijk Buitendijks. Marc licht toe: “Bewoners rijden nu nog via Aan de Zoom van en naar hun woning. Vanaf oktober rijden zij via een nieuwe route: via de Faunalaan.” Daarvoor legt Dura Vermeer een nieuw stuk weg aan tussen de huidige in- en uitrit en de Faunalaan. Dit nieuwe stuk weg sluit ter hoogte van de Buizerd aan op de Faunalaan. “Zodra de nieuwe route via de Faunalaan gereed is, sluiten we de oude route af. Bewoners kunnen dus ook tijdens de werkzaamheden met de auto van en naar hun woning rijden,” stelt de uitvoeringsbegeleider. “Weggebruikers van en naar Buitendijks krijgen tijdens de aanlegperiode wel te maken met een tijdelijke situatie. Zo zal de weg niet altijd bestraat zijn, daarom zullen er op sommige momenten rijplaten liggen.”

Nieuwe route vanaf oktober

Marc: “Vanaf vrijdagavond 7 oktober oktober komen er naast fietsers en voetgangers ook auto’s uit de richting van de spoordijk. Dat is nieuw voor wie nu over de Faunalaan rijdt. Niet alleen bewoners van Buitendijks krijgen met de nieuwe situatie te maken, ook de bewoners van de Faunalaan en de achterliggende woonwijk Legmeer West zullen even aan de verandering moeten wennen.”

Om de aansluiting op de Faunalaan veilig te kunnen maken, sluiten we de kruising een paar dagen af. Doorgaand verkeer leiden we tijdens die dagen om via de Knobbelzwaan, Vogellaan en Torenvalk. “De omleidingsroute is via gele borden ter plaatse te volgen,” zegt Marc. “Fietsers en voetgangers kunnen via het vrijliggende fietspad gewoon langs de werkzaamheden.”

Parkeerplaatsen

Vooruitlopend op de aanleg van de trambaan, realiseert Dura Vermeer in september ook de nieuwe parkeerplaatsen in de Faunalaan . “We leggen 16 nieuwe parkeerplaatsen en 3 kiss&ride-plekken aan. Enkele van deze parkeerplaatsen zijn gereserveerd voor mindervaliden en elektrische rijders,” vertelt Marc.

Planning

De werkzaamheden vinden plaats van maandag 22 augustus tot en met vrijdag 7 oktober. “We voeren de werkzaamheden in verschillende fases uit. Daardoor is er geen volledige afsluiting nodig en blijft de straat Buitendijks altijd bereikbaar.” Vertelt Marc. Vanaf 7 oktober 18.00 uur maken bewoners gebruik van de nieuwe route.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil u dit bericht delen?