Afbeelding

Veelgestelde vraag: waarom zijn de Bieslookbruggen wél terug, maar nog niet open?

Marije Mooij | vrijdag 16 september 2022
Marije

De werkzaamheden op de spoordijk zijn begonnen, volgend jaar zomer is dit deel van de Uithoornlijn gereed voor de komst van de tram. Eén van de eerste werkzaamheden op en rond de spoordijk is het bouwen van nieuwe steunpunten voor de Bieslookbruggen. De bruggen zelf plaatsen we deze maand al terug. Toch blijft deze oversteek tot april 2023 afgesloten voor fietsers en voetgangers. Waarom dat is, legt omgevingsmanager Marije Mooij uit.

Nieuwe steunpunten

Sinds eind augustus bouwen we nieuwe steunpunten voor de Bieslookbruggen. Marije: “De Bieslookbruggen steunen straks op deze nieuwe steunpunten. De fundering daarvoor is inmiddels aangebracht in de grond. Op dit moment is de grond rond de steunpunten aan het inklinken. Dat duurt tot ongeveer half november.”

Aanleg trambaan

“Tegelijkertijd met de bouw van de nieuwe steunpunten startten we op de hele spoordijk met de aanleg van de trambaan,” vertelt Marije. “Komende maanden voeren we grondwerkzaamheden uit en zorgen we voor goede afwatering. Ook brengen we keerwanden aan, om te zorgen dat alle grond op de spoordijk goed op zijn plek blijft liggen. Daarna leggen we de kabels en leidingen en plaatsen we de geluidschermen aan de zijde Zonnedauw/In het Midden/Langs de Baan. Zodra de geluidschermen geplaatst zijn, begint de aanleg van de trambaan zelf: de ondergrond en rails en de bovenleiding. Dat start naar verwachting begin volgend jaar.”

Bieslookbruggen terug

We haalden de Bieslookbruggen begin dit jaar weg en voerden ze af op een vrachtwagen. Op dezelfde manier komen ze terug. Marije: “Op een bepaald moment is het voor vrachtwagens niet meer mogelijk om over de spoordijk te rijden. Ook is er een grote kraan nodig die alle beschikbare ruimte op de spoordijk nodig heeft om voldoende stabiel te kunnen staan en de bruggen op zijn plek te hijsen. Daarom plaatsen we de Bieslookbruggen terug voordat we verdergaan met de andere werkzaamheden. Dat doen we vandaag, op vrijdag 16 september. Helaas houden we de bruggen tot volgend voorjaar afgesloten voor fietsers en voetgangers.”

“Om de trambaan aan te leggen rijdt er veel bouwverkeer over de spoordijk tussen de bouwhub bij de Randweg en Aan de Zoom,” vertelt Marije. “We willen dat iedereen iedere avond weer veilig thuiskomt: fietsers en voetgangers, maar ook de medewerkers op de bouwplaats. Eén van de veiligheidsmaatregelen van het project is dat bouwverkeer en regulier verkeer elkaar niet kruisen tijdens de bouwperiode. Bij Aan de Zoom kruist het bouwverkeer niet met regulier verkeer en bij de Randweg kozen we voor een kruising met behulp van verkeerslichten.” De oversteek bij de Bieslook wordt pas in gebruik genomen als er geen bouwverkeer meer rijdt op de spoordijk: in april 2023. Tot die tijd sluiten we de bruggen af met hekken, en blijven de omleidingsroutes van kracht.”

Slagbomen en overwegbellen

De oversteek bij de Bieslook kruist in de toekomst de tramlijn. “De overgang bij Bieslook rusten we uit met waarschuwingslichten en een overwegbel, net als de overgangen bij de Randweg en Aan de Zoom,” vertelt Marije. “Als extra veiligheidsmaatregel krijgen deze drie overgangen, in overleg met de gemeente Uithoorn, ook slagbomen met een zogenaamd valhek. Collega Elske Olthof vertelt in dit interview meer over de veiligheidsmaatregelen.”

Samengevat

“Zolang er werkzaamheden plaatsvinden op de spoordijk, houden we oversteek bij de Bieslook afgesloten voor fietsers en voetgangers,” vat Marije samen. Vanaf april 2023 kan iedereen weer gebruik maken van de Bieslookbruggen. Tot die tijd gelden de omleidingsroutes via de Randweg of Aan de Zoom. “Die laatste is de veiligste route, deze houden we de hele bouwperiode open voor verkeer.”

Meer foto’s zijn te bekijken in onderstaand foto-album!

 

Terugplaatsen Bieslookbruggen - MyAlbum

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil u dit bericht delen?