Afbeelding

Veelgestelde vraag: “Kunnen de verkeerslichten op de Randweg anders afgesteld worden?”

Katja Torbijn | donderdag 3 februari 2022
Katja

Sinds een paar maanden werken we op de spoordijk tussen de N201 en Aan de Zoom aan de bouw van de tramlijn. We plaatsten vorig jaar een tijdelijke werkbrug voor bouwverkeer over de Hoofdtocht bij de Randweg. Sindsdien steekt er met enige regelmaat bouwverkeer de Randweg over tussen het bouwterrein en de spoordijk. Om de veiligheid te waarborgen plaatsten we verkeerslichten rondom deze kruising. Meerdere bewoners vroegen ons of de verkeerslichten anders afgesteld kunnen worden. Matthijs Klein is verkeersmanager bij Dura Vermeer en verantwoordelijk voor alle tijdelijke verkeersmaatregelen. Hij legt het uit.

Waarom staan er verkeerslichten?

Sinds we de spoordijk in gebruik namen als bouwroute, rijden er regelmatig vrachtwagens en ander bouwverkeer over de kruising met de Randweg. Matthijs: “Bouwverkeer is nieuw op deze kruising, en we rijden ook nog eens met groot materieel. Daarnaast is het zicht vanaf Langs de Baan linksaf de Randweg op minder goed door de bouwhekken en werkzaamheden op de spoordijk.”

Hij vervolgt: “Veiligheid staat voorop in dit project. Om te zorgen dat iedereen veilig de kruising kan oversteken, plaatsten we verkeerslichten. Dit is een standaardoplossing voor tijdelijke bouwsituaties.”

Slimme afstelling

De verkeerslichten zijn uitgerust met cameradetectie: de camera’s bovenop de masten signaleren het verkeer en stemmen de kleur van het verkeerslicht hierop af. “In principe staan de verkeerslichten op de Randweg altijd op groen. Behalve als er verkeer vanuit Langs de Baan de Randweg op wil rijden, of als er bouwverkeer wil oversteken. Dan gaan de lichten op de Randweg tijdelijk op rood,” legt Matthijs uit.

Storing

Vorige week meldden enkele bewoners (bedankt hiervoor!) dat de verkeerslichten op de spoordijk groen licht voor bouwverkeer gaven, terwijl er helemaal geen bouwverkeer reed. Het bleek om een storing te gaan, legt Matthijs uit: “Er stak al een aantal dagen geen bouwverkeer over. Het systeem dat de verkeerslichten aanstuurt dacht daardoor dat de detectiecamera’s niet meer werkten. Het systeem schakelt dan over naar een veilige modus, waarbij alle rijrichtingen even vaak en even lang groen licht krijgen. Hierdoor staat verkeer op de Randweg of Langs de Baan onnodig te wachten.”

Direct na de meldingen van bewoners is Matthijs gaan kijken en had hij contact met de leverancier van de verkeerslichten. “De storing is verholpen en er is voor een andere veiligheidsmodus gekozen: alle verkeerslichten gaan knipperen op oranje indien een storing nog een keer voorkomt. Sinds vrijdag heeft verkeer op de Randweg weer groen licht, tenzij er iemand Langs de Baan uit wil rijden of er een vrachtwagen over wil steken.” Dat laatste zal komende periode overigens niet zo vaak voorkomen, omdat er extra grond op de spoordijk is aangebracht en dit een aantal maanden moet inklinken.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil u dit bericht delen?